Ciasto z warzyw
Niech Was nie zwiodą warzywne składniki. Ciasto z warzyw bowiem może być… słodkie i pyszne jak każde inne. Brownie fasolowe czy piernik pomidorowy to ciekawe pomysły na wykorzystanie domowych...
Czytaj więcej
Niech Was nie zwiodą warzywne składniki. Ciasto z warzyw bowiem może być… słodkie i pyszne jak każde inne. Brownie fasolowe czy piernik pomidorowy to ciekawe pomysły na wykorzystanie domowych zapasów. Co więcej, poszczególne warzywa posiadają charakterystyczne, pozytywne właściwości. Pomidory pomagają piernikowi rosnąć i wpływają na jego wilgotność, pozostając niewyczuwalne w smaku. Fasola w brownie natomiast jest w stanie zastąpić mąkę, dlatego to dobre rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. W dodatku ciasto z fasoli zyskuje sporą ilość potrzebnego nam białka. Jednak jednym z najpopularniejszych i najprostszych ciast na bazie warzyw jest ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe
Słodkie, puszyste i wilgotne – takie jest ciasto z marchewki. Szczególnie popularne w krajach anglosaskich, w ostatnim czasie mocno przyjęło się również w Polsce. Ciasto marchewkowe powstaje z połączenia składników mokrych i suchych, a samą marchewkę należy zetrzeć się na grubych oczkach. Można je posypać z wierzchu płatkami migdałowymi, a także polać lukrem. Niektórzy przygotowują do niego krem z białego sera. Z ciastem marchewkowym świetnie komponują się przyprawy korzenne i orzechy, przełamujące nieco słodycz marchwi. Piec je można zarówno w prostokątnej, jak i okrągłej formie.