Ciasto z truskawkami, jogurtem naturalnym i wanilią
8 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Ciasta z truskawkami mają przyjemny słodko-orzeźwiający smak i kojarzą się z latem. Dodatek jogurtu nadaje ciastu lekkości i balansuje smak, by ciasto nie było zbyt słodkie.
Składniki
400 g truskawek
2 szklanki mąki
2 jaja
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/2 laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z truskawkami, jogurtem naturalnym i wanilią
Ciasto z truskawkami, jogurtem naturalnym i wanilią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka wbij do metalowej miski i ubij na puszystą masę z cukrem. Następnie dodaj jogurt, olej, wanilię i delikatnie wymieszaj.
Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy cały czas mieszając.
Porada
Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać truskawki mrożone.
Gotowe ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Z truskawek usuń szypułki, a owoce przekrój na pół i ułóż na cieście
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Komentarze