Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto z truskawkami, jogurtem naturalnym i wanilią

Ciasto z truskawkami, jogurtem naturalnym i wanilią
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasta z truskawkami mają przyjemny słodko-orzeźwiający smak i kojarzą się z latem. Dodatek jogurtu nadaje ciastu lekkości i balansuje smak, by ciasto nie było zbyt słodkie.

Składniki

400 g truskawek
2 szklanki mąki
2 jaja
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/2 laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis wykonania

Jajka wbij do metalowej miski i ubij na puszystą masę z cukrem. Następnie dodaj jogurt, olej, wanilię i delikatnie wymieszaj.

Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy cały czas mieszając.

Porada

Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać truskawki mrożone.



Bosh Logo
Bosh

Gotowe ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Z truskawek usuń szypułki, a owoce przekrój na pół i ułóż na cieście

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Pyszne ciasto trochę jak sernik na zimno