Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciepłe lody to słodki specjał z dzieciństwa. Dziś ciężko znaleźć je w sklepach czy cukierni, dlatego pokażę, jak przygotować je w domu. W Akademii Smaku odtworzę dawne smaki - delikatnej pianki w wafelku pokrytej polewą czekoladową lub toffi.

Składniki

3 białka
1,5 szklanki drobnego cukru
3 łyżki wody
wafelki
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietany kremówki
polewa toffi (opcjonalnie)
wiórki czekoladowe, kolorowe posypki do podania (opcjonalnie)

Opis wykonania

1

W misce robota kuchennego umieść białka, cukier i wodę. Miksuj przez 2 minuty.

Po tym czasie naczynie umieść nad kąpielą wodną i miksuj masę przez 12 minut (naczynie nie może dotykać gorącej wody). Krem stanie się gęsty.

2

Gotowy krem szprycuj rękawem z nakładką w kształcie gwiazdki do wafelków. Odstaw do lodówki.

Przygotuj polewę czekoladową – śmietankę podgrzej, dodaj pokruszoną czekoladę, chwilę mieszaj i gotowe. Odstaw z płyty grzewczej na ok. 15 minut.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Lody zanurz w czekoladzie i odstaw ponownie do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych