Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciepłe lody

Opis wykonania

Ciepłe lody to słodki specjał z dzieciństwa. Dziś ciężko znaleźć je w sklepach czy cukierni, dlatego pokażę, jak przygotować je w domu. W Akademii Smaku odtworzę dawne smaki - delikatnej pianki w wafelku pokrytej polewą czekoladową lub toffi.

Ciepłe lody - krok 1

W misce robota kuchennego umieść białka, cukier i wodę. Miksuj przez 2 minuty.

Po tym czasie naczynie umieść nad kąpielą wodną i miksuj masę przez 12 minut (naczynie nie może dotykać gorącej wody). Krem stanie się gęsty.

Ciepłe lody - krok 2

Gotowy krem szprycuj rękawem z nakładką w kształcie gwiazdki do wafelków. Odstaw do lodówki.

Przygotuj polewę czekoladową - śmietankę podgrzej, dodaj pokruszoną czekoladę, chwilę mieszaj i gotowe. Odstaw na ok. 15 minut.

Ciepłe lody - krok 3

Lody zanurz w czekoladzie i odstaw ponownie do lodówki.