Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej
3 porcje
45 min
Łatwe
Marynowana cukinia w zalewie słodko-kwaśnej to świetny pomysł, aby cieszyć się warzywami w jesienno-zimowym sezonie. To dodatek do wielu dań, który jest prosty w przygotowaniu.
Składniki
800 ml - wody
250 ml - octu 10%
150 g - cukru
2 szt. - cukinii
1 szt. - marchewki
4 szt. - liści laurowych
8 ziaren - ziela angielskiego
2 łyżeczki - miodu
1 łyżeczka - soli
1 łyżeczka - curry w proszku
1 łyżeczka - gorczycy
kilka gałązek - tymianku
Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej
Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię i marchew pokrój w plastry (kawałki) i ułóż w słoikach. Do słoików włóż: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna gorczycy i gałązki tymianku.
W garnka wlej: wodę, ocet, cukier, miód, sól, curry, wymieszaj, a potem zagotuj na płycie grzewczej.
Gorącą zalewą zalej cukinię i marchew, zakręcić słoiki i przekręć do góry dnem. Zostaw do wystygnięcia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Komentarze