Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 6 osób

Śliwki doskonale komponują się z czekoladą tworząc wyśmienity deser

Ciasto jest delikatne i puszyste, a dodatek śliwek nadaje mu dodatkowej słodyczy i kwaskowej nuty.



Opis przygotowania:



  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka. Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.

  2. Masło ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodaj jajko oraz roztopioną czekoladę i mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas miksując.

  3. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu.

  4. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 55-60 minut na najniższym poziomie piekarnika.

  5. Odstaw do ostygnięcia.

TIP



  • Ciasto możesz posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

  • Czekoladę możesz zastąpić gorzkim kakao.

  • Do ciasta możesz dodać również laskę wanilii lub cukier z jej dodatkiem.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…