Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Śliwki doskonale komponują się z czekoladą, tworząc wyśmienity deser. To szybkie ciasto zaskoczy niejedno podniebienie!

Składniki

5-8 dużych śliwek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Opis wykonania

Ciasto jest delikatne i puszyste, a dodatek śliwek nadaje mu dodatkowej słodyczy i kwaskowej nuty.

Opis przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka. Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
  2. Masło ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodaj jajko oraz roztopioną czekoladę i mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas miksując.
  3. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu.
  4. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 55-60 minut na najniższym poziomie piekarnika.
  5. Odstaw do ostygnięcia.

TIP

  • Ciasto możesz posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
  • Czekoladę możesz zastąpić gorzkim kakao.
  • Do ciasta możesz dodać również laskę wanilii lub cukier z jej dodatkiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych