Czekoladowe ciasto ze śliwkami
6 porcje
60 min
Łatwe
Śliwki doskonale komponują się z czekoladą, tworząc wyśmienity deser. To szybkie ciasto zaskoczy niejedno podniebienie!
Składniki
5-8 dużych śliwek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto jest delikatne i puszyste, a dodatek śliwek nadaje mu dodatkowej słodyczy i kwaskowej nuty.
Opis przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka. Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
- Masło ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodaj jajko oraz roztopioną czekoladę i mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas miksując.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu.
- Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 55-60 minut na najniższym poziomie piekarnika.
- Odstaw do ostygnięcia.
TIP
- Ciasto możesz posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
- Czekoladę możesz zastąpić gorzkim kakao.
- Do ciasta możesz dodać również laskę wanilii lub cukier z jej dodatkiem.
Komentarze