Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Opis wykonania

Śliwki doskonale komponują się z czekoladą, tworząc wyśmienity deser. To szybkie ciasto zaskoczy niejedno podniebienie!

Ciasto jest delikatne i puszyste, a dodatek śliwek nadaje mu dodatkowej słodyczy i kwaskowej nuty.

Opis przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka. Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki.
  2. Masło ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodaj jajko oraz roztopioną czekoladę i mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas miksując.
  3. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu.
  4. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 55-60 minut na najniższym poziomie piekarnika.
  5. Odstaw do ostygnięcia.

TIP

  • Ciasto możesz posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
  • Czekoladę możesz zastąpić gorzkim kakao.
  • Do ciasta możesz dodać również laskę wanilii lub cukier z jej dodatkiem.