Czekoladowy pudding z tapioki
2 porcje
90 min
Łatwe
Idealne drugie śniadanie lub deser. Tapioka jest lekkostrawna, bezglutenowa i jest dobrym źródłem węglowodanów dla sportowców.
Składniki
1/3 szklanka drobna tapioka
1 szklanka mleko kokosowe
1 łyżka kakao
banan
1 łyżeczka ksylitol
mały granat
Czekoladowy pudding z tapioki
Czekoladowy pudding z tapioki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kuleczki tapioki płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy mleko i ksylitol. Gotujemy ok 20 minut, często mieszając, gdyż masa łatwo przywiera do dna garnka.
Gdy kuleczki zrobią się przeźroczyste, dodajemy kakao i banana. Blendujemy wszystko na gładką masę.
Pudding przelewamy do szklaneczek i zostawiamy do wystygnięcia.
Podajemy z granatem lub innymi ulubionymi owocami. Dobrze sprawdzą się również maliny i truskawki.
Komentarze