Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Granat

Granat

Owoc granatu nazywany bywa rajskim owocem. To skarbnica właściwości prozdrowotnych, o których wspominają już zapiski sprzed ponad 3 tys. lat. Ze względu na swój niezwykły kształt i korzystne oddziaływanie...

Czytaj więcej
Granat
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Owoc granatu nazywany bywa rajskim owocem. To skarbnica właściwości prozdrowotnych, o których wspominają już zapiski sprzed ponad 3 tys. lat. Ze względu na swój niezwykły kształt i korzystne oddziaływanie na organizm, granat zyskał symboliczne znaczenie, m.in. przypisuje mu się właściwości afrodyzjaku oraz wpływ na długowieczność.

Granat – właściwości

Współczesna nauka potwierdza pozytywny wpływ tego owocu na zdrowie. Granat to bogactwo witamin A, C i E, z grupy B, P i PP, beta-karotenu, a także związków mineralnych, głównie żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Granat jest szczególnie ceniony za zawartość urolityny A – aktywnego związku o silnych właściwościach przeciwstarzeniowych, obniża cholesterol, normalizuje ciśnienie tętnicze, poprawia sprawność seksualną, zapobiega stanom zapalnym, wzmacnia układ odpornościowy.

Jak jeść granat?

Bogaty w witaminy owoc najlepiej jeść na surowo, np. jako sałatka z granatem – słodki smak soczystych kuleczek granatu dobrze komponuje się w zestawieniu z serem kozim czy typu feta, miksem sałat, arbuzem lub truskawkami z sosem z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek. Smak owoców doskonale podkreśli także grillowany ser halloumi, a zamiast sera można dodać do sałatki grillowany filet z kurczaka. Dla osób, które nie boją się smakowych eksperymentów – wędzony łosoś.

Alternatywą jest także sok z granatu, w sprzedaży dostępne są koncentraty z soku i miąższu owoców.

Jak obrać granat?

Bogaty w witaminy i smaczny owoc ma jeden mankament – trudno dostać się do jego soczystych pestek bez pobrudzenia sokiem, który trudno zmyć. Są jednak niezawodne sposoby na to, jak obrać granat. Aby dostać się do soczystego wnętrza, należy odciąć koronę owocu, podzielić go na ćwiartki i zanurzyć na kilka minut w wodzie, wówczas nasiona łatwiej będą odchodziły od skórki.