Deser z kaszą jaglaną i dynią
6 porcje
60 min
Średnie
To zdrowy deser, w którym znajduje się kasza jaglana, dynia, żurawina i rodzynki. Polecam, bo pyszny!
Składniki
100 g Kasza jaglana
1 szczypta Sól
2 łyżka Masło
30 g Cukier trzcinowy
150 g Puree z dyni
6 g Przyprawa do piernika
1/2 łyżeczka Mielony cynamon
1/4 łyżeczka Mielony kardamon
70 g Suszone morele
35 g Suszona żurawina
35 g Rodzynki
10 g Płatki migdałowe
Deser z kaszą jaglaną i dynią
Deser z kaszą jaglaną i dynią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wrzucić opakowanie z kaszą jaglaną. Gotować 15 minut, po czym wyciągnąć. Kaszę wsypać do głębokiej miski lub talerza. Od razu dodać masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, żurawinę, rodzynki i drobno pokrojone morele. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych miseczek. Wyrównać górę i posypać płatkami migdałowymi. Piec na środkowej półce piekarnika 25 minut. Można podawać od razu ciepłe lub po ochłodnięciu.
Komentarze