Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dip z papryki i bakłażana

Opis wykonania

Przepis na dip z bakłażana i czerwonej papryki z dodatkiem kolendry.

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 190° C. Bakłażany i papryki ponakłuwaj widelcem, a następnie nasmaruj oliwą. Piecz przez około 45 minut, aż skórka ściemnieje. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż wystygną i przełóż do miski.
Ostudzone bakłażany przekrój na pół, wyjmij miąższ i wyrzuć skórkę. Usuń skórkę i gniazdo nasienne z papryki. Miąższ bakłażana i paprykę pokrój na małe kawałki. Pozostałą oliwę podgrzej na patelni. Pokrojonego bakłażana i paprykę smaż przez około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i zdejmij patelnię z ognia. Usmażone warzywa odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Drobno zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.