Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na dip z bakłażana i czerwonej papryki z dodatkiem kolendry.

Składniki

duże bakłażany
czerwone papryki
4 łyżeczka oliwy z oliwek
ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo pokrojonej kolendry
1 łyżeczka mielonej, łagodnej papryki

Opis wykonania

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 190° C. Bakłażany i papryki ponakłuwaj widelcem, a następnie nasmaruj oliwą. Piecz przez około 45 minut, aż skórka ściemnieje. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż wystygną i przełóż do miski. Ostudzone bakłażany przekrój na pół, wyjmij miąższ i wyrzuć skórkę. Usuń skórkę i gniazdo nasienne z papryki. Miąższ bakłażana i paprykę pokrój na małe kawałki. Pozostałą oliwę podgrzej na patelni. Pokrojonego bakłażana i paprykę smaż przez około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek i zdejmij patelnię z ognia. Usmażone warzywa odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Drobno zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych