Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Szparagi z łatwym do wykonania jajkiem w koszulce i palonym masłem z szałwią, posypane parmezanem, podane z chrupiącym chlebkiem.
Składniki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
7 szt. liści szałwii
4 łyżka masła
4 łyżka startego parmezanu
900 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami
Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem
Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W większym rondlu doprowadź do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem i solą, włóż szparagi i gotuj przez 10-12 minut lub do miękkości. Wyjmij łyżką je cedzakową i rozłóż na 4 talerzach.
W międzyczasie w małej patelni rozpuść masło, dodaj szałwię i podgrzewaj aż masło lekko zbrązowieje a szałwia stanie się chrupiąca. Zdejmij z ognia i odstaw.
Doprowadź wodę po gotowaniu szparagów do bardzo delikatnego wrzenia i dodaj ocet. Następnie wbijaj ostrożnie po jednym jajku do małej miseczki lub filiżanki i delikatnie zsuń każde do wody. Gotuj przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Sprawdzaj co jakiś czas czy nie przywarły do dna garnka. Ugotowane jajka przełóż łyżką cedzakową na talerze ze szparagami.
Polej talerze masłem, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, posyp parmezanem i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Komentarze