Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Uwielbiam przepisy, w których mogę wydobyć zupełnie nowe smaki z dobrze znanych produktów.

Składniki

3 czerwone papryki
100 g sera feta
1 główka czosnku
3–4 suszone pomidory
1–2 łyżki oliwy z oliwek
1–2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

A często wystarczy, że wykorzystacie nasze rodzime, sezonowe warzywa i poszukacie inspiracji w innych światowych kuchniach I właśnie tak potraktujemy naszą polską paprykę: przypalimy ją, skarmelizujemy i połączymy z dodatkami na grecką nutę.

Dip z pieczonej papryki - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Piekarnik ustaw na funkcję grillowania, o temperaturze ok. 190 stopni.
  2. Papryki pokrój na duże płaskie kawałki, ułóż na blaszce w towarzystwie główki czosnku.
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, do czasu aż ich skóra przypali się na czarno. To jest znak, że papryka się karmelizuje i zyskuje zupełnie nowy, łagodniejszy i słodkawy smak.
  4. Zaraz po wyjęciu z piekarnika przykryj paprykę folią spożywczą. Ten sprytny trik ułatwi usunięcie skóry. Taki miękki miąższ paprykowy i upieczony na krem czosnek wrzuć do pojemnika blendera.
  5. Dodaj pokruszony ser feta, kilka suszonych pomidorów oraz oliwę z oliwek do smaku. Zmiksuj je na gładką pastę. Na koniec warto jeszcze spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem czy sokiem z cytryny.

Dip z pieczonej papryki - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych