Uwielbiam przepisy, w których mogę wydobyć zupełnie nowe smaki z dobrze znanych produktów.
A często wystarczy, że wykorzystacie nasze rodzime, sezonowe warzywa i poszukacie inspiracji w innych światowych kuchniach I właśnie tak potraktujemy naszą polską paprykę: przypalimy ją, skarmelizujemy i połączymy z dodatkami na grecką nutę.
Opis przygotowania:
Piekarnik ustaw na funkcję grillowania, o temperaturze ok. 190 stopni.
Papryki pokrój na duże płaskie kawałki, ułóż na blaszce w towarzystwie główki czosnku.
Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, do czasu aż ich skóra przypali się na czarno. To jest znak, że papryka się karmelizuje i zyskuje zupełnie nowy, łagodniejszy i słodkawy smak.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika przykryj paprykę folią spożywczą. Ten sprytny trik ułatwi usunięcie skóry. Taki miękki miąższ paprykowy i upieczony na krem czosnek wrzuć do pojemnika blendera.
Dodaj pokruszony ser feta, kilka suszonych pomidorów oraz oliwę z oliwek do smaku. Zmiksuj je na gładką pastę. Na koniec warto jeszcze spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem czy sokiem z cytryny.
Porady
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.