Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Papryka

Papryka

Dlaczego warto jeść paprykę? Właściwości tego wyjątkowego warzywa Przepisy z papryką są bardzo popularne w zasadzie w każdego rodzaju kuchni, choć najbardziej rozpowszechniły się w kuchniach hiszpańskiej, meksykańskiej i...

Czytaj więcej
Papryka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dlaczego warto jeść paprykę? Właściwości tego wyjątkowego warzywa

Przepisy z papryką są bardzo popularne w zasadzie w każdego rodzaju kuchni, choć najbardziej rozpowszechniły się w kuchniach hiszpańskiej, meksykańskiej i węgierskiej. Te narodowości dobrze wiedzą, dlaczego warto jeść paprykę i z dumą korzystają z dobroci tego warzywa. A tych pozytywnych właściwości papryki jest wiele: niska kaloryczność, bardzo wysoka zawartość witaminy C, dużo kwasu foliowego, żelaza, a także polifenoli. Dzięki tym składnikom wszystkie rodzaje papryki działają odmładzająco, wpływają na polepszenie wyglądu skóry, zmniejszają ryzyko nowotworów, stanów zapalnych i innych chorób cywilizacyjnych. Niektóre badania wskazują też na odchudzające właściwości papryki. Długa lista korzystnych cech papryki z pewnością przekona do tego warzywa wiele osób. Ale jakie przepisy z papryką warto poznać?

Skąd pochodzi papryka i jakie przepisy z papryką wypróbować?

Kolebką papryki (niezależnie od tego, jakie rodzaje papryki mamy na myśli) jest Ameryka, zwłaszcza jej centralna i południowa część. Nic więc dziwnego, że kuchnia meksykańska niemal do każdego dania dodaje przynajmniej odrobinę ostrej papryczki chili (lub jeszcze ostrzejszych odmian). Przyjęło się, że przepisy z papryką zazwyczaj są bardzo ostre i nie każdemu mogą smakować, ale to nieprawda – wiele zależy od wykorzystanego rodzaju papryki. Jeśli więc wolisz delikatne i łagodne dania, spróbuj na przykład fasoli po bretońsku – tam papryka odgrywa marginalną rolę, tylko odrobinę podkręcając smak dania. A jeśli ostre posiłki to jest to, czego oczekujesz, przede wszystkim poznaj przepis na sos meksykański – dzięki niemu możesz sprawić, że każde danie będzie wyjątkowo ostre!