Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Domowe nachos z kaszy jaglanej i czarnuszki

Domowe nachos z kaszy jaglanej i czarnuszki
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Można je potraktować jako przekąskę i podać z sosem, salsą, pastą z kaszy i z czym dusza zapragnie, ja podaję do zupy z pieczonej papryki i mascarpone. Kasza jaglana to wielofunkcyjny produkt, z którego można zrobić wiele potrwa...nawet nachos!!

Składniki

100 g Kasza jaglana
1 łyżka Len mielony
1 łyżka Słonecznik prażony
4 łyżka Olej rzepakowy z chili
2 łyżka Olej rzepakowy
5 łyżka Mąka kukurydziana
1 łyżeczka Sól
1 łyżka Czarnuszka

Opis wykonania

1.Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować. 2. Słonecznik uprażyć, doprawić solą i zmiksować. 3. Ostudzoną kaszę wraz z olejami oraz mąką kukurydzianą,lnem i zmiksowanym słonecznikiem połączyć. Doprawić przyprawami. 4. Otrzymaną kulę ciasta kukurydziano-kaszowego rozwałkowujemy na cienki placek. 5. Ciasto się trochę klei podsypujemy mąką kukurydzianą. 6. Placek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta. 7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Na wyłożoną papierem blaszkę wkładamy nasz placek. Posypujemy czarnuszką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut. Kontrolujemy pieczenie ciasta aby się całkowicie nie upiekło ponieważ musimy go jeszcze pokroić na trójkąty! 8. Po ok. 30-40 minutach wyciągamy blaszkę z ciastem i ostrożnie (uwaga gorące!) kroimy na kawałki. Ja zrobiłam to za pomocą noża ale można radełkiem do pizzy. Mój placek miał kształt kwadratu. Pokroiłam go na małe kwadraty i każdy kwadrat na trójkąty. 9. Pokrojone wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut, kontrolujemy żeby się za bardzo nie spiekły. 10. Na tym etapie przed wyjęciem można posypać żółtym serem, sosem pomidorowym i podać jako gorącą przekąskę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych