Puszysty placek z piekarnika
4 porcje
Średnie
To istna rozpusta śniadaniowa! Pyszne! Podałam z bitą śmietaną, ale z samymi owocami też będzie super. I ten kształt!
Składniki
2 łyżka masło
2 szt. jajko
1/2 szklanka mąka pszenna
1/2 szklanka mleko
1/4 łyżeczka sól
1 szklanka bita śmietana
1 szklanka owoce (jagody, maliny, truskawki)
Puszysty placek z piekarnika
Puszysty placek z piekarnika
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piec nagrzać do 205 st C. Do żaroodpornego szklanego naczynia (ok 23 cm średnicy) lub żeliwnej patelni nałożyć masło, wstawić do pieca i poczekać aż się stopi. Następnie przy pomocy pędzelka rozprowadzić masło po ściankach i dnie naczynia.
W międzyczasie w średniej misce ubić lekko jajka - trzepaczką lub mikserem. Dodać mąkę, mleko i sól , wymieszać ( mieszałam ubijaczką od blendera). Wlać do naczynia z masłem
Piec 25 do 30 minut lub do momentu, aż placek wyrośnie i będzie miał złoty kolor. Podawać natychmiast wypełniony owocami i bitą śmietana .Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze