Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Sezamki to dla większości z nas wspomnienie dzieciństwa. Sprawdź, jak łatwo je przygotować. W tym przepisie sezamki domowe zanurzane są w gorzkiej czekoladzie. Zamiast niej możecie dodać wiórki kokosowe lub orzechy.

Składniki

9 łyżek sezamu
9 łyżek cukier
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżka śmietanki 30%
1 łyżka wody

Opis wykonania

Na patelnię wysyp sezam i cukier, dodaj łyżkę wody,  podgrzewaj na mocy 5 płyty grzewczej do momentu, aż cukier roztopi się i lekko skarmelizuje.

Masę przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim papierem i delikatnie wałkuj do uzyskania w miarę cienkiej warstwy.

Jeszcze ciepłą możesz pokroić na paski lub po wystygnięciu połamać na kawałki. Bardzo ważna wiadomość: masa jest bardzo gorąca i można się nią poparzyć. Czekoladę i śmietankę roztop w kąpieli wodnej. Sezamki maczaj w czekoladzie i odkładaj na papier do wystygnięcia.

Domowe sezamki z czekoladą możemy podawać dwojako — albo polewamy sezamki czekoladą, albo podajemy osobno zarówno sezamki, jak i czekoladę i maczamy w niej przekąskę zgodnie z upodobaniem.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych