Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowe sezamki z czekoladą

Opis wykonania

Sezamki to dla większości z nas wspomnienie dzieciństwa. Sprawdź, jak łatwo je przygotować. W tym przepisie sezamki domowe zanurzane są w gorzkiej czekoladzie. Zamiast niej możecie dodać wiórki kokosowe lub orzechy.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Domowe sezamki z czekoladą - krok 1

Na patelnię wysyp sezam i cukier, dodaj łyżkę wody,  podgrzewaj na mocy 5 płyty grzewczej do momentu, aż cukier roztopi się i lekko skarmelizuje.

Masę przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim papierem i delikatnie wałkuj do uzyskania w miarę cienkiej warstwy.

Domowe sezamki z czekoladą - krok 2

Jeszcze ciepłą możesz pokroić na paski lub po wystygnięciu połamać na kawałki. Bardzo ważna wiadomość: masa jest bardzo gorąca i można się nią poparzyć. Czekoladę i śmietankę roztop w kąpieli wodnej. Sezamki maczaj w czekoladzie i odkładaj na papier do wystygnięcia.

Domowe sezamki z czekoladą możemy podawać dwojako - albo polewamy sezamki czekoladą, albo podajemy osobno zarówno sezamki, jak i czekoladę i maczamy w niej przekąskę zgodnie z upodobaniem.