Domowe sezamki z czekoladą
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Domowe sezamki z czekoladą
Domowe sezamki z czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelnię wysyp sezam i cukier, dodaj łyżkę wody, podgrzewaj na mocy 5 płyty grzewczej do momentu, aż cukier roztopi się i lekko skarmelizuje.
Masę przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim papierem i delikatnie wałkuj do uzyskania w miarę cienkiej warstwy.
Jeszcze ciepłą możesz pokroić na paski lub po wystygnięciu połamać na kawałki. Bardzo ważna wiadomość: masa jest bardzo gorąca i można się nią poparzyć. Czekoladę i śmietankę roztop w kąpieli wodnej. Sezamki maczaj w czekoladzie i odkładaj na papier do wystygnięcia.
Domowe sezamki z czekoladą możemy podawać dwojako — albo polewamy sezamki czekoladą, albo podajemy osobno zarówno sezamki, jak i czekoladę i maczamy w niej przekąskę zgodnie z upodobaniem.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Komentarze