Domowe sezamki z czekoladą
Opis wykonania
Sezamki to dla większości z nas wspomnienie dzieciństwa. Sprawdź, jak łatwo je przygotować. W tym przepisie sezamki domowe zanurzane są w gorzkiej czekoladzie. Zamiast niej możecie dodać wiórki kokosowe lub orzechy.

Na patelnię wysyp sezam i cukier, dodaj łyżkę wody, podgrzewaj na mocy 5 płyty grzewczej do momentu, aż cukier roztopi się i lekko skarmelizuje.
Masę przełóż na papier do pieczenia, przykryj drugim papierem i delikatnie wałkuj do uzyskania w miarę cienkiej warstwy.

Jeszcze ciepłą możesz pokroić na paski lub po wystygnięciu połamać na kawałki. Bardzo ważna wiadomość: masa jest bardzo gorąca i można się nią poparzyć. Czekoladę i śmietankę roztop w kąpieli wodnej. Sezamki maczaj w czekoladzie i odkładaj na papier do wystygnięcia.
Domowe sezamki z czekoladą możemy podawać dwojako — albo polewamy sezamki czekoladą, albo podajemy osobno zarówno sezamki, jak i czekoladę i maczamy w niej przekąskę zgodnie z upodobaniem.