Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Domowy kisiel z rabarbaru i czerwonej pomarańczy w kokosowej miseczce

Domowy kisiel z rabarbaru i czerwonej pomarańczy w kokosowej miseczce
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kisiel podany w miseczce ze świeżego kokosa, przygotowany na bazie soku z czerwonych pomarańczy, wody kokosowej i rabarbaru zagęszczony tapioką.

Składniki

1 szt. duża łodyga rabarbaru
2 szt. mała czerwona pomarańcza
2 szt. mały kokos
4 łyżeczka mąka z tapioki
2 łyżeczka ksylitol
150 ml woda

Opis wykonania

Z pomarańczy wyciskamy sok. W kokosach robimy dziurki i wylewamy wodę do szklanki. Rabarbar kroimy w plasterki. Sok z pomarańczy, wodę kokosową, rabarbar i ksylitol umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż rabarbar zrobi się miękki i zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie nacinamy kokosy w 2/3 wysokości na obwodzie i rozłupujemy (ja uderzam młotkiem, kokos powinien pęknąć w miejscu nacięcia i utworzyć miseczkę). Mąkę z tapioki rozrabiamy w 150 mililitrach zimnej wody i dolewamy do rondelka, cały czas mieszając, po chwili całość powinna się. ponownie zagotować, a kisiel zgęstnieć. Nalewamy go do kokosowych miseczek, można przystroić jadalnymi kwiatami i świeżymi ziołami np. miętą. Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych