Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych. Jest bazą do wielu pysznych dań, zup oraz sosów. Dzisiaj pokazuję krok po kroku, jak samodzielnie go przygotować. Sprawdź!

Składniki

2 kg - pomidorów (najlepiej lima)
20 g - soli
40 g - cukru
8 ząbki - czosnku
0,5 pęczka - tymianku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
103.5 kcal
Tłuszcz
0.8 g
Węglowodany
18.7 g
Błonnik
3.5 g
Białko
4.6 g
Sól
3.4 g

Opis wykonania

Krok 1

Pomidory sparz wrzątkiem i przełóż na sito. Następnie zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Usuń szypułki.

Czosnek posiekaj drobno, a tymianek oddziel od gałązek.

Pomidory przełóż do garnka i gotuj przez 20 minut.

Krok 2

Dodaj tymianek sól, czosnek, cukier i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.

Powstały przecier zblenduj. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj, aż odparuje płyn.

Krok 3

Gorący przecier rozlej do słoików i pasteryzuj w garnku przez 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
ewaregina
Przygotowałam z pomidorów lima - niezawodny przepis.
ElaEwela
Prosty i uniwersalny przepis na przecier. Super smak
MBrozek
Produkcja pełną parą - dlatego nie kupuję już przecieru, bo mrożę małe porcje
Aleksandra J
Idealny do zupy pomidorowej czy sosu do pizzy 😊
Lalaxo
Lato zamknięte w słoiku 😋