Domowy przecier pomidorowy
6 porcje
75 min
Łatwe
Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych. Jest bazą do wielu pysznych dań, zup oraz sosów. Dzisiaj pokazuję krok po kroku, jak samodzielnie go przygotować. Sprawdź!
Składniki
2 kg - pomidorów (najlepiej lima)
20 g - soli
40 g - cukru
8 ząbki - czosnku
0,5 pęczka - tymianku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
103.5 kcal
Tłuszcz
0.8 g
Węglowodany
18.7 g
Błonnik
3.5 g
Białko
4.6 g
Sól
3.4 g
Domowy przecier pomidorowy
Domowy przecier pomidorowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory sparz wrzątkiem i przełóż na sito. Następnie zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Usuń szypułki.
Czosnek posiekaj drobno, a tymianek oddziel od gałązek.
Pomidory przełóż do garnka i gotuj przez 20 minut.
Dodaj tymianek sól, czosnek, cukier i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.
Powstały przecier zblenduj. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj, aż odparuje płyn.
Gorący przecier rozlej do słoików i pasteryzuj w garnku przez 10 minut.
Komentarze