Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawa propozycja doskonała na przekąskę, kolację lub jako dodatek do barszczu.

Opis wykonania

Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż szalotki na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i dalej podsmażaj. Pod koniec dodaj przyprawy.

Usmażone pieczarki wymieszaj z serem i całość przełóż do miski. Farsz odstaw do wystygnięcia. Przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Gdy zaczyn urośnie, dodaj go do mąki. Sól rozpuść w oleju. Zagniatając ciasto, powoli dolewaj olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jędrne. Następnie odstaw je na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Na środek wykładaj łyżeczkę farszu i zlepiaj pierogi. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Smak pierożków doskonale podkreśli cheddar. Pierożki można również smażyć na oleju. Wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące i złociste.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych