


Ciekawa propozycja doskonała na przekąskę, kolację lub jako dodatek do barszczu.
Chrupiące ciasto w środku skrywa delikatny farsz i ciągnący się ser. Można je zjeść samodzielnie lub popijając barszczem. Ciepłe pierożki będą hitem spotkania ze znajomymi. Sprawdzą się również jako meczowa przekąska.
Opis wykonania:
Cebule i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż szalotki na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i dalej podsmażaj. Pod koniec dodaj przyprawy.
Usmażone pieczarki wymieszaj z serem i całość przełóż do miski. Farsz odstaw do wystygnięcia. Przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Gdy zaczyn urośnie, dodaj go do mąki. Sól rozpuść w oleju. Zagniatając ciasto powoli dolewaj olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jędrne. Następnie odstaw je na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta, przy pomocy szklanki, wycinaj kółka. Na środek wykładaj łyżeczkę farszu i zlepiaj pierogi. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Smak pierożków doskonale podkreśli cheddar. Pierożki można również smażyć na oleju. Będą jeszcze bardziej chrupiące i złociste. Jeśli nie chcesz wykorzystywać drożdży przygotuj ciasto takie samo jak na pizzę bez drożdży.