Drożdżowe pierożki z pieczarkami
1 porcje
30 min
Łatwe
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż szalotki na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie szklista dodaj pieczarki i dalej podsmażaj. Pod koniec dodaj przyprawy.
Usmażone pieczarki wymieszaj z serem i całość przełóż do miski. Farsz odstaw do wystygnięcia. Przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Gdy zaczyn urośnie, dodaj go do mąki. Sól rozpuść w oleju. Zagniatając ciasto, powoli dolewaj olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jędrne. Następnie odstaw je na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Na środek wykładaj łyżeczkę farszu i zlepiaj pierogi. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Smak pierożków doskonale podkreśli cheddar. Pierożki można również smażyć na oleju. Wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące i złociste.
Komentarze