Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Dynia marynowana w occie to zamknięte w słoiku wspomnienie złotej jesieni. Możemy wrócić do tych ciepłych, wrześniowych chwil nawet gdy za oknem temperatura będzie ujemna. Wystarczy otworzyć słoik z marynowaną dynią i przyrządzić z niej pyszny, rozgrzewający posiłek.

Składniki

3 kg dyni

Marynata:
200 g octu
1 l wody
4 ziarna ziela angielskiego
200 g cukru
2 łyżki soli
2 łyżki miodu
½ kory cynamonu

Opis wykonania

Marynata:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i cukier, gotujemy na płycie grzewczej przez 3 minuty. Dodajemy resztę składników (bez octu) i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy ocet i zagotowujemy.

Dynię obieramy ze skórki, odcinamy wszystkie miękkie części, a następnie kroimy w grubą kostkę.

Gotujemy 1 litr wody i zalewamy dynię na 2 minuty, po czym odcedzamy. Sparzoną dynie układamy ściśle w wyparzonych słoikach.

Zalewamy gorącą marynatą i pasteryzujemy w garnku wyłożonym pieluszką tetrową przez 20 minut w temperaturze 85 stopni.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Wyciągamy słoiki z garnka i układamy na ściereczce do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.

Tak przygotowana dynia posłuży nam do następnego roku.

Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu (spiżarnia lub lodówka).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych