Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dynia marynowana w occie

Opis wykonania

Dynia marynowana w occie to zamknięte w słoiku wspomnienie złotej jesieni. Możemy wrócić do tych ciepłych, wrześniowych chwil nawet gdy za oknem temperatura będzie ujemna. Wystarczy otworzyć słoik z marynowaną dynią i przyrządzić z niej pyszny, rozgrzewający posiłek.

Dynia marynowana w occie - krok 1

Marynata:

Gotujemy wodę, dodajemy sól i cukier, gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy resztę składników (bez octu) i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy ocet i zagotowujemy.

Dynia marynowana w occie - krok 2

Dynię obieramy ze skórki, odcinamy wszystkie miękkie części, a następnie kroimy w grubą kostkę.

Gotujemy 1 litr wody i zalewamy dynię na 2 minuty, po czym odcedzamy. Sparzoną dynie układamy ściśle w wyparzonych słoikach.

Zalewamy gorącą marynatą i pasteryzujemy w garnku wyłożonym pieluszką tetrową przez 20 min. w temperaturze 85 stopni.

Dynia marynowana w occie - krok 3

Wyciągamy słoiki z garnka i układamy na ściereczce do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.

Tak przygotowana dynia posłuży nam do następnego roku.

Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu (spiżarnia lub lodówka).