


Dynia marynowana w occie to zamknięte w słoiku wspomnienie złotej jesieni. Możemy wrócić do tych ciepłych, wrześniowych chwil nawet gdy za oknem temperatura będzie ujemna. Wystarczy otworzyć słoik z marynowaną dynią i przyrządzić z niej pyszny, rozgrzewający posiłek.
Marynata:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i cukier, gotujemy na płycie grzewczej przez 3 minuty. Dodajemy resztę składników (bez octu) i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy ocet i zagotowujemy.
Dynię obieramy ze skórki, odcinamy wszystkie miękkie części, a następnie kroimy w grubą kostkę.
Gotujemy 1 litr wody i zalewamy dynię na 2 minuty, po czym odcedzamy. Sparzoną dynie układamy ściśle w wyparzonych słoikach.
Zalewamy gorącą marynatą i pasteryzujemy w garnku wyłożonym pieluszką tetrową przez 20 minut w temperaturze 85 stopni.
Wyciągamy słoiki z garnka i układamy na ściereczce do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Tak przygotowana dynia posłuży nam do następnego roku.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu (spiżarnia lub lodówka).