Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

9 porcji
105 min
Łatwe
Składniki
Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille
Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wrzucamy ogórki i dodajemy cukier. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka i dodajemy do ogórków. Pozostałe laski wanilii również wrzucamy do rondelka. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na średnim ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.
Komentarze