Fasolowe łaciate babeczki
9 porcje
60 min
Łatwe
Delikatne, mięciutkie babeczki dzięki białej fasoli bez bez glutenu i cukru białego.
Składniki
Część jasna
175 g ugotowanej białej fasoli
1 szt. żółtko
2 szt. białka
3 łyżka jogurtu naturalnego
20 g skrobi kukurydzianej
60 g ksylitolu
0,5 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
Część ciemna
10 g gorzkiego kakao
+ takie same składniki jak w części jasnej
Fasolowe łaciate babeczki
Fasolowe łaciate babeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasole namoczyć najlepiej na cały dzień, następnie ugotować do miękkości i obrać. Ugotowaną fasole zblendować (dokładnie) z jogurtem, żółtkiem. Dodać skrobie i proszek do pieczenia. Białka ubić w osobnym naczynku dodając stopniowo ksylitol. Delikatnie połączyć masę fasolową z białkami. Te same czynności wykonać z częścią ciemną dodając kakao wraz ze skrobią.
Łyżką na zmianę nakładać masy do sylikonowych foremek na muffinki. Można również do środka i na górę dodać rabarbar. Muffinki piec przez ok 25 minut w 180’. Po całkowitym wystudzeniu delikatnie wyjąć muffiny z foremek kiedy dokładnie wystygną.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w plastikowym woreczku. Odciąć minimalnie róg woreczka i malować wzory na folii. Następnie umieścić pandy w zamrażarce.
Jogurt nakładać na wierzch babeczek wyrównując go nożem. Następnie zanurzać część z jogurtem w mące kokosowej. Wyciągnięte z zamrażarki czekoladowe wzory nakładać na muffiny (uszka można „przykleić” na odrobinę jogurtu).
Komentarze