Fasolowe łaciate babeczki
                                            9 porcji
60 min
Łatwe
                    Delikatne, mięciutkie babeczki dzięki białej fasoli bez bez glutenu i cukru białego. 
                
                Składniki
Część jasna 
                                                            175 g ugotowanej białej fasoli
                                                            1 szt. żółtko
                                                            2 szt. białka
                                                            3 łyżka jogurtu naturalnego
                                                            20 g skrobi kukurydzianej
                                                            60 g  ksylitolu
                                                            0,5 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
                                                            Część ciemna
                                                            10 g gorzkiego kakao
                                                            + takie same składniki jak w części jasnej
                                                    Fasolowe łaciate babeczki
Fasolowe łaciate babeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Fasole namoczyć najlepiej na cały dzień, następnie ugotować do miękkości i obrać. Ugotowaną fasole zblendować (dokładnie) z jogurtem, żółtkiem. Dodać skrobie i proszek do pieczenia. Białka ubić w osobnym naczynku  dodając stopniowo ksylitol. Delikatnie połączyć masę fasolową z białkami. Te same czynności wykonać z częścią ciemną dodając kakao wraz ze skrobią.
Łyżką na zmianę nakładać masy do sylikonowych foremek na muffinki. Można również do środka i na górę dodać rabarbar. Muffinki piec przez ok 25 minut w 180’. Po całkowitym wystudzeniu delikatnie wyjąć muffiny z foremek kiedy dokładnie wystygną.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w plastikowym woreczku. Odciąć minimalnie róg woreczka i malować wzory na folii. Następnie umieścić pandy w zamrażarce.
Jogurt nakładać na wierzch babeczek wyrównując go nożem. Następnie zanurzać część z jogurtem w mące kokosowej.  Wyciągnięte z zamrażarki czekoladowe wzory nakładać na muffiny (uszka można „przykleić” na odrobinę jogurtu). 
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze