Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza z pastą pomidorową, Mozzarellą i bazylią.

Składniki

forma do pizzy o średnicy 30 cm
Ciasto drożdżowe:
150 g mąki
opakowania suszonych drożdźy
1 szczypta soli
100 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek do nasmarowania formy
Obłożenie:
100 g pasty pomidorowej
100 g sera Mozzarella
listków bazylii
1/2 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka soli

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Na 30 minut odstawić do wyrośnięcia. Formę do pizzy posmarować cienko olejem z oliwek. Równomiernie rozwałkować na niej ciasto. Wielokrotnie nakłuć widelcem i jeszcze raz odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Rozsmarować na cieście przetarte pomidory. Ser mozzarella pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście z listkami bazylii. Pokropić olejem z oliwek. Przyprawić solą I ewentualnie przyprawą oregano. Piec jak podano. Sposób nastawiania: Rozgrzewanie: grzanie intensywne 220-240⁰C, 15-20 minut. Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 220-240⁰C, 20-25 minut. wysokość 1. Wariant: Pizza Romana: Zamiast listków bazylii rozłożyć na pizzy 4 solone, rozdrobnione sardele (umyte i bez ości)Przyprawić solą i dwiema łyżeczkami oregano. Skropić olejem. Pizza al Prosciutto: Zamiast listków bazylii użyć do obłożenia 100 g plasterków szynki gotowanej (ale niezbyt chudej).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Klasyk zawsze się obroni 👍
Sylwucha
Bardzo smaczna, u mnie oprócz mozzarelli jest też zwykły ser:)
Sylwucha
Komentarz był ale zdjęcie się nie załączyło :)
Radosław
U mnie z szynką parmeńską. Ciasto wychodzi idealne :)

Powiązane przepisy