Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pizza Margherita

Opis wykonania

Pizza z pastą pomidorową, Mozzarellą i bazylią.

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Na 30 minut odstawić do wyrośnięcia. Formę do pizzy posmarować cienko olejem z oliwek. Równomiernie rozwałkować na niej ciasto. Wielokrotnie nakłuć widelcem i jeszcze raz odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Rozsmarować na cieście przetarte pomidory. Ser mozzarella pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście z listkami bazylii. Pokropić olejem z oliwek. Przyprawić solą I ewentualnie przyprawą oregano. Piec jak podano. Sposób nastawiania: Rozgrzewanie: grzanie intensywne 220-240⁰C, 15-20 minut. Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 220-240⁰C, 20-25 minut. wysokość 1. Wariant: Pizza Romana: Zamiast listków bazylii rozłożyć na pizzy 4 solone, rozdrobnione sardele (umyte i bez ości)Przyprawić solą i dwiema łyżeczkami oregano. Skropić olejem. Pizza al Prosciutto: Zamiast listków bazylii użyć do obłożenia 100 g plasterków szynki gotowanej (ale niezbyt chudej).