


Dorsz jest jedną z najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych ryb na świecie, zapewne ze względu na jego białe i delikatne mięso, które rozpływa się w ustach. Smażony, opiekany w piekarniku, gotowany na parze… w każdej wersji smakuje doskonale. Podany z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, sprawdzi się jako proste i szybkie danie obiadowe. Filety z dorsza często goszczą na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Wigilijna kolacja nie może obyć się bez ryb, dlatego szczególnie polecamy filety z dorsza według prostego przepisu.
Filety z dorsza opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.
Wstępnie przygotowane filety odstaw na 2-3 godziny do lodówki, przechowuj je pod przykryciem.
Jajka rozkłóć ze szczyptą gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej. Przygotuj mąkę do panierki.
Wyjmij filety z lodówki, obtocz z obu stron w mące, następnie w jajku i znów w mące. Smaż na rozgrzanym oleju aż panierka będzie miała złocisty kolor.
Filety zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.