Filet z dorsza
![Filet z dorsza](https://akademiasmaku.pl/storage/7540/conversions/filet-z-dorsza-4711-single.webp)
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Filet z dorsza
Filet z dorsza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filety z dorsza opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.
Wstępnie przygotowane filety odstaw na 2-3 godziny do lodówki, przechowuj je pod przykryciem.
Porada
Przygotowując filet z dorsza pamiętaj, aby nie ściągać z niego skóry. Dzięki temu ryba nie rozpadnie się w trakcie przyrządzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Jajka rozkłóć ze szczyptą gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej. Przygotuj mąkę do panierki.
Wyjmij filety z lodówki, obtocz z obu stron w mące, następnie w jajku i znów w mące. Smaż na rozgrzanym oleju aż panierka będzie miała złocisty kolor.
Filety zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze