Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dorsz jest jedną z najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych ryb na świecie, zapewne ze względu na jego białe i delikatne mięso, które rozpływa się w ustach. Smażony, opiekany w piekarniku, gotowany na parze… w każdej wersji smakuje doskonale. Podany z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, sprawdzi się jako proste i szybkie danie obiadowe. Filety z dorsza często goszczą na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Wigilijna kolacja nie może obyć się bez ryb, dlatego szczególnie polecamy filety z dorsza według prostego przepisu.

Składniki

4 filety ze świeżego dorsza
Sok z cytryny
Mąka
2 Jajka
Sól i pieprz
Gałka musztakołowa
Olej do smażenia

Opis wykonania

Filety z dorsza opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.

Wstępnie przygotowane filety odstaw na 2-3 godziny do lodówki, przechowuj je pod przykryciem.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh

Jajka rozkłóć ze szczyptą gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej. Przygotuj mąkę do panierki.

Wyjmij filety z lodówki, obtocz z obu stron w mące, następnie w jajku i znów w mące. Smaż na rozgrzanym oleju aż panierka będzie miała złocisty kolor.

Filety zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Dariaa509
Idealny na piątkowe obiadki😊
bsylvia
Bardzo dobry filet z dorsza, polecam!
Ancyna
Przepis wykorzystał mąż dodał też zapiekane ziemniaczki i marchewkę. Lubię być tak miło zaskoczona 😍
zielone_obloczki
Smaczna propozycją na obiad.