Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dorsz jest jedną z najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych ryb na świecie, zapewne ze względu na jego białe i delikatne mięso, które rozpływa się w ustach. Smażony, opiekany w piekarniku, gotowany na parze… w każdej wersji smakuje doskonale. Podany z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, sprawdzi się jako proste i szybkie danie obiadowe. Filety z dorsza często goszczą na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Wigilijna kolacja nie może obyć się bez ryb, dlatego szczególnie polecamy filety z dorsza według prostego przepisu.

Składniki

4 filety ze świeżego dorsza
Sok z cytryny
Mąka
2 Jajka
Sól i pieprz
Gałka musztakołowa
Olej do smażenia

Opis wykonania

Filety z dorsza opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem.

Wstępnie przygotowane filety odstaw na 2-3 godziny do lodówki, przechowuj je pod przykryciem.

Porada

Panierka będzie bardziej chrupiąca i złocista, jeśli do zwykłej mąki pszennej dodasz mąkę kukurydzianą w proporcjach 1:1

Bosh Logo
Bosh

Jajka rozkłóć ze szczyptą gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej. Przygotuj mąkę do panierki.

Wyjmij filety z lodówki, obtocz z obu stron w mące, następnie w jajku i znów w mące. Smaż na rozgrzanym oleju aż panierka będzie miała złocisty kolor.

Filety zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych