Fit ciacho daktylowo-czekoladowe
4 porcje
60 min
Łatwe
Słodki i zdrowy deser idealny dla łasuchów, którzy chcą być fit
Składniki
100 g mąka kokosowa
30 g sypkie słodzidło
3 łyżka miód/syrop klonowy
5 łyżka płynny olej kokosowy
150-160 g namoczone daktyle
3 łyżka masło orzechowe
100 g rozpuszczona gorzka czekolada
Fit ciacho daktylowo-czekoladowe
Fit ciacho daktylowo-czekoladowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód: 1. Mąkę kokosową, słodzidło, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego i 3 łyżki oleju kokosowego połączyć i wyłożyć cienko spód małej formy, podpiec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 minut. Masa: 2. Daktyle, masło orzechowe i 1 łyżkę miodu zblendować na gładką masę i rozsmarować na kokosowym spodzie. 3. Na masę daktylową położyć pokrojonego w cienkie plasterki banana. Polewa: 4. Składniki na polewę-gorzką czekoladę, 2 łyżki oleju kokosowego i 1 łyżkę miodu lub syropu połączyć np. w kąpieli wodnej i polać przygotowaną całość. Ozdobić według własnych upodobań, smacznego!
Komentarze