Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit ciasto kokosowe na słonym spodzie

Opis wykonania

Zdrowa wersja popularnego deseru;)

Płatki, 60g mąki kokosowej, miód, olej kokosowy, sól i sodę mieszamy i ugniatamy ręką masę. Jeśli będzie zbyt sypka należy dodać więcej oleju lub podlać wodą. Ew. można dodać więcej miodu, ja jednak dodałam tylko łyżeczkę aby zachować słonawy smak spodu. Powstała masa nie będzie zbyt lepista. Masę wykładamy do formy (u mnie 22cm). Pieczemy w piekarniku góra-dół ok 15-20 min w 180 stopniach do zarumienienia. W między czasie przygotowujemy masę. Z 250 ml mleka odlewamy ok. poł szklanki w której rozcieńczamy mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część wlewamy do garnka czekamy aż zacznie się gotować po czym wlewamy pozostałą część z mąką jednocześnie szybko mieszając. Ciągle mieszając dodajemy ok. 2 łyżki mąki kokosowej. powinien nam powstać ładny budyń. Mieszamy ze słodzikiem. U mnie nie był bardzo „sztywny” ale to pewnie ze względu na mąkę kokosową. Wystudzony budyń blendujemy z twarogiem. Dodajemy odżywkę białkową, 50 g wiórów i miksujemy. sę wykładamy na spód i posypujemy pozostałą częścią wiórek. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.