Twaróg
Twaróg powstaje na skutek dodania do mleka odpowiednich kultur bakterii kwasu mlekowego, a następnie oddzielania od produktu serwatki. Tak przygotowany twaróg trafia do sklepów. Tutaj dowiesz się, jak przygotować...
Czytaj więcej
Twaróg powstaje na skutek dodania do mleka odpowiednich kultur bakterii kwasu mlekowego, a następnie oddzielania od produktu serwatki. Tak przygotowany twaróg trafia do sklepów. Tutaj dowiesz się, jak przygotować biały ser w domowym zaciszu.
Twaróg – właściwości
Twaróg zawiera dużo składników mineralnych (wapń, fosfor, cynk, sód, potas, magnez, jod) oraz witamin (B2, B12, B1, B6, PP, A, D, E), które mają działanie antymiażdżycowe i antynowotworowe. Dodatkowo regularne spożywanie twarogu może wspomagać w przypadku nadciśnienia tętniczego. Co więcej biały ser jest źródłem lekkostrawnego białka zwierzęcego i z tego względu wskazany dla sportowców, kobiet w ciąży czy osób starszych. Twaróg posiada także aminokwas lizyny, który wpływa korzystnie na układ nerwowy, eliminuje zmęczenie i sprzyja koncentracji.
Przepis na domowy twaróg
Jeśli chcesz przygotować domowy twarożek przygotuj około 2 litry maślanki, a następnie podgrzej ją w garnku w temperaturze 70°C. Kiedy w maślance zaczną pojawiać się małe grudki sera, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia. W tym celu wyłóż sitko bawełnianą ściereczką i ułóż na niej ser. Do tak przygotowanego twarożku możesz dodać swoje ulubione dodatki, np. czosnek, kolorowy pieprz czy koperek.