FIT DESER: Dietetyczne muffiny z wiśniami
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Masz ochotę na coś słodkiego?
Składniki
3 całe jaja
3 łyżeczki oleju kokosowego
120 g mąki jaglanej
60 g mąki kasztanowej
200 ml mleka ryżowego
3 łyżki mleczka kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g świeżych wiśni lub czereśni
30 g płatków migdałowych
6 łyżek ksylitolu
FIT DESER: Dietetyczne muffiny z wiśniami
FIT DESER: Dietetyczne muffiny z wiśniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zdrowe składniki sprawiają, że nie musisz obawiać się o kaloryczność deseru. Muffiny z dodatkiem wiśni to mała przyjemność, na którą każdy może sobie pozwolić.
Opis przygotowania:
- Z wiśni/czereśni usuń pestki, rozgnieć owoce widelcem i posyp je 1 łyżką ksylitolu. Odstaw na około 10 minut.
- Białka ubij na pianę. Żółtka utrzyj z pozostałą częścią ksylitolu.
- Dodaj olej kokosowy, mąkę jaglaną i kasztanową, proszek do pieczenia, mleko ryżowe i mleczko kokosowe. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę, a następnie delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
- 3/4 gotowej masy przełóż do foremek na muffinki, wypełniając je do 1/2 wysokości. Następnie na każdą babeczkę nałóż 1 - 2 łyżeczki słodkich wiśni i zalej odrobiną ciasta (tak, by pokryło wiśnie).
- Posyp płatkami migdałowymi i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut.
TIP
- Jeśli nie odpowiada Ci ksylitol, możesz zastąpić go erytrytolem lub sewią. Natomiast unikać należy cukru, również tego brązowego, gdyż nie różni się prawie niczym od białego brata.
Komentarze