Masz ochotę na coś słodkiego?
Zdrowe składniki sprawiają, że nie musisz obawiać się o kaloryczność deseru. Muffiny z dodatkiem wiśni to mała przyjemność, na którą każdy może sobie pozwolić.
Opis przygotowania:
- Z wiśni/czereśni usuń pestki, rozgnieć owoce widelcem i posyp je 1 łyżką ksylitolu. Odstaw na około 10 minut.
- Białka ubij na pianę. Żółtka utrzyj z pozostałą częścią ksylitolu.
- Dodaj olej kokosowy, mąkę jaglaną i kasztanową, proszek do pieczenia, mleko ryżowe i mleczko kokosowe. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę, a następnie delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
- 3/4 gotowej masy przełóż do foremek na muffinki, wypełniając je do 1/2 wysokości. Następnie na każdą babeczkę nałóż 1 - 2 łyżeczki słodkich wiśni i zalej odrobiną ciasta (tak, by pokryło wiśnie).
- Posyp płatkami migdałowymi i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut.
TIP
- Jeśli nie odpowiada Ci ksylitol, możesz zastąpić go erytrytolem lub sewią. Natomiast unikać należy cukru, również tego brązowego, gdyż nie różni się prawie niczym od białego brata.