Gotowany omlet z azjatycką nutą
Opis wykonania
Omlet w wersji gotowanej z dodatkami, zapewniającymi tak odległy i jednocześnie niezwykle wspaniały, azjatycki aromat dań.
- Jajka roztrzep w misce z sosem sojowym, sezamem i solą.
- W garnku zagotuj 2l wody z solą. W wodzie zrób mocny wir i cały czas mieszając, wlewaj jajka. Gdy się zetną, powoli wylej całość na drobne sitko. Tak powstałego omleta zdejmij z sitka i przełóż na talerz.
- Kapustę posiekaj w bardzo cienkie paski i posól. Odstaw na chwilę, po czym odlej wodę, która zebrała się w misce.
- Sezam upraż na suchej patelni i dodaj do kapusty, podobnie jak pozostałe składniki.
TIP
- Przed użyciem jajka zawsze rozbij je wcześniej na talerzyk i zobacz czy żółtko zatrzyma się na środku. Jeśli tak to jajko jest świeże.
- Aby szybciej ubić sztywną piane z białek dodaj odrobinę soli
- Ciepłe jajka się szybciej ubijają
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania gotowanego omleta z azjactycką nutą skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.