Gotowany omlet z azjatycką nutą
4 porcje
Średnie
Omlet w wersji gotowanej z dodatkami, zapewniającymi tak odległy i jednocześnie niezwykle wspaniały, azjatycki aromat dań.
Składniki
2 szt. Jajka od kury zielononóżki
1 łyżka Sos sojowy jasny
1 łyżeczka Sezam
- szczypta Sól
1/4 szt. Czerwona kapusta
2 łyżka Sezam biały
1 łyżka Olej sezamowy
2 łyżka Ocet spirytusowy
2 łyżka Cukier brązowy
- szczypta Sól
1 łyżeczka Posiekana papryczka chilli
Kolendra świeża
Bazylia tajska
Gotowany omlet z azjatycką nutą
Gotowany omlet z azjatycką nutą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Jajka roztrzep w misce z sosem sojowym, sezamem i solą.
- W garnku zagotuj 2l wody z solą. W wodzie zrób mocny wir i cały czas mieszając, wlewaj jajka. Gdy się zetną, powoli wylej całość na drobne sitko. Tak powstałego omleta zdejmij z sitka i przełóż na talerz.
- Kapustę posiekaj w bardzo cienkie paski i posól. Odstaw na chwilę, po czym odlej wodę, która zebrała się w misce.
- Sezam upraż na suchej patelni i dodaj do kapusty, podobnie jak pozostałe składniki.
TIP
- Przed użyciem jajka zawsze rozbij je wcześniej na talerzyk i zobacz czy żółtko zatrzyma się na środku. Jeśli tak to jajko jest świeże.
- Aby szybciej ubić sztywną piane z białek dodaj odrobinę soli
- Ciepłe jajka się szybciej ubijają
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania gotowanego omleta z azjactycką nutą skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.
Komentarze