Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Omlet w wersji gotowanej z dodatkami, zapewniającymi tak odległy i jednocześnie niezwykle wspaniały, azjatycki aromat dań.

Składniki

2 szt. Jajka od kury zielononóżki
1 łyżka Sos sojowy jasny
1 łyżeczka Sezam
- szczypta Sól
1/4 szt. Czerwona kapusta
2 łyżka Sezam biały
1 łyżka Olej sezamowy
2 łyżka Ocet spirytusowy
2 łyżka Cukier brązowy
- szczypta Sól
1 łyżeczka Posiekana papryczka chilli
Kolendra świeża
Bazylia tajska

Opis wykonania

  1. Jajka roztrzep w misce z sosem sojowym, sezamem i solą.
  2. W garnku zagotuj 2l wody z solą. W wodzie zrób mocny wir i cały czas mieszając, wlewaj jajka. Gdy się zetną, powoli wylej całość na drobne sitko. Tak powstałego omleta zdejmij z sitka i przełóż na talerz.
  3. Kapustę posiekaj w bardzo cienkie paski i posól. Odstaw na chwilę, po czym odlej wodę, która zebrała się w misce.
  4. Sezam upraż na suchej patelni i dodaj do kapusty, podobnie jak pozostałe składniki.

TIP

  • Przed użyciem jajka zawsze rozbij je wcześniej na talerzyk i zobacz czy żółtko zatrzyma się na środku. Jeśli tak to jajko jest świeże.
  • Aby szybciej ubić sztywną piane z białek dodaj odrobinę soli
  • Ciepłe jajka się szybciej ubijają

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania gotowanego omleta z azjactycką nutą skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych