Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem

4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z letnią woda i cukrem, wlać do wgłębienia w mące, odstawić na 5 minut. Dodać piwo, oliwę i czosnek starty na tarce, wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, nakryć lniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym papierem, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. W focacci zrobić wgłębienia, w każde włożyć pomidorka lub kawałek gałązki rozmarynu, ewentualnie posypać grubą solą morską. Piec w piekarnuiku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Komentarze