Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Proste i pyszne domowe pieczywo w stylu włoskim.

Składniki

500 g mąka pszenna
130 ml piwo
100 ml letnia woda
80 ml oliwa
1,5 łyżeczka drożdże suszone
10 g sól
1 łyżeczka cukier
20 szt. pomidory koktajlowe
3 szt. gałązki rozmaryn
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka oliwa
1 łyżeczka sól grubo ziarnista

Opis wykonania

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z letnią woda i cukrem, wlać do wgłębienia w mące, odstawić na 5 minut. Dodać piwo, oliwę i czosnek starty na tarce, wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, nakryć lniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym papierem, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. W focacci zrobić wgłębienia, w każde włożyć pomidorka lub kawałek gałązki rozmarynu, ewentualnie posypać grubą solą morską. Piec w piekarnuiku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Prosty przepis, dowolnie można wymieniać dodatki i za każdym razem spróbować czegoś innego :)
Patrycja Lewandowska
Nie byłam przekonana co do przepisu z piwem, ale wyszła na prawdę bardzo dobra
Iza
Wymaga sporego przygotowania czasowego, ale warto! Moje pomidorki sie zapadły podczas pieczenia, wiec byly niespodzianka dla jedzących
Rene
Pyszne pieczywo, które zasługuje na prawdziwe ucztowanie. Pachnące, mięciutkie, puszyste, idealne. Dzięki niemu można trafić przez żołądek do serca. Polecam.
Ancyna
Wspaniała, pyszna, aromatyczna, miękka nie wiem co jeszcze ale warto!
bsylvia
Pyszna focaccia z pomidorkami - polecam!