Frytki belgijskie
2 porcje
45 min
Łatwe
Choć frytki belgijskie swoją nazwą naturalnie nawiązują do Belgii, od lat trwają spory na temat ich pochodzenia. Istnieją bowiem wzmianki, które mogą świadczyć, że ta pyszna potrawa z ziemniaków po raz pierwszy została zaserwowana nie w Belgii, lecz we Francji, a być może nawet w egzotycznym Peru. Bez względu na pochodzenie jedno jest jednak pewne – grube i chrupiące frytki belgijskie to coś, co zaspokoi podniebienie nawet największych łasuchów!
Składniki
6 szt. podłużnych ziemniaków na frytki (zapytaj sprzedawcę o gatunek najlepszy na frytki)
2 l oleju do smażenia
do smaku sól maldon
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
409 kcal
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
58.8 g
Błonnik
6.6 g
Białko
5.3 g
Sól
2.5 g
Frytki belgijskie
Frytki belgijskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obierz ziemniaki i opłucz. Pokrój w na pożądany kształt frytek (najlepiej grubo).
Zagotuj 2 litry wody i sparz ziemniaki przez ok. 5 minut, odcedź na sicie i odstaw do wystygnięcia.
Zagrzej olej do temperatury 160°C i smaż frytki do momentu, aż wypłyną na górę (powinny być jasne). Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz je z tłuszczu.
Zwiększ temperaturę oleju na 180°C i ponownie włóż frytki, smaż, aż będą miały złoty kolor.
Przed podaniem odsącz je z tłuszczy na papierze i posyp solą.
Komentarze