Frytki belgijskie

2 porcje
45 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 4)
Składniki
Wartości odżywcze
Frytki belgijskie
Frytki belgijskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Obierz ziemniaki i opłucz. Pokrój w na pożądany kształt frytek (najlepiej grubo).
Zagotuj 2 litry wody i sparz ziemniaki przez ok. 5 minut, odcedź na sicie i odstaw do wystygnięcia.

Zagrzej olej do temperatury 160°C i smaż frytki do momentu, aż wypłyną na górę (powinny być jasne). Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz je z tłuszczu.
Zwiększ temperaturę oleju na 180°C i ponownie włóż frytki, smaż, aż będą miały złoty kolor.
Przed podaniem odsącz je z tłuszczy na papierze i posyp solą.
Komentarze