Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Frytki belgijskie

Opis wykonania

Choć frytki belgijskie swoją nazwą naturalnie nawiązują do Belgii, od lat trwają spory na temat ich pochodzenia. Istnieją bowiem wzmianki, które mogą świadczyć, że ta pyszna potrawa z ziemniaków po raz pierwszy została zaserwowana nie w Belgii, lecz we Francji, a być może nawet w egzotycznym Peru. Bez względu na pochodzenie jedno jest jednak pewne – grube i chrupiące frytki belgijskie to coś, co zaspokoi podniebienie nawet największych łasuchów!

Frytki belgijskie - krok 1

Obierz ziemniaki i opłucz. Pokrój w na pożądany kształt frytek (najlepiej grubo).

Zagotuj 2 litry wody i sparz ziemniaki przez ok. 5 minut, odcedź na sicie i odstaw do wystygnięcia.

 

Frytki belgijskie - krok 2

Zagrzej olej do temperatury 160°C i smaż frytki do momentu, aż wypłyną na górę (powinny być jasne). Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz je z tłuszczu.

Zwiększ temperaturę oleju na 180°C i ponownie włóż frytki, smaż, aż będą miały złoty kolor.

Przed podaniem odsącz je z tłuszczy na papierze i posyp solą.

Bosch do kuchni