Frytki belgijskie
![Frytki belgijskie](https://akademiasmaku.pl/storage/8035/conversions/frytki-belgijskie-5231-single.webp)
2 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Choć frytki belgijskie swoją nazwą naturalnie nawiązują do Belgii, od lat trwają spory na temat ich pochodzenia. Istnieją bowiem wzmianki, które mogą świadczyć, że ta pyszna potrawa z ziemniaków po raz pierwszy została zaserwowana nie w Belgii, lecz we Francji, a być może nawet w egzotycznym Peru. Bez względu na pochodzenie jedno jest jednak pewne – grube i chrupiące frytki belgijskie to coś, co zaspokoi podniebienie nawet największych łasuchów!
Składniki
6 szt. podłużnych ziemniaków na frytki (zapytaj sprzedawcę o gatunek najlepszy na frytki)
2 l oleju do smażenia
do smaku sól maldon
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
409 kcal
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
58.8 g
Błonnik
6.6 g
Białko
5.3 g
Sól
2.5 g
Frytki belgijskie
Frytki belgijskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10614/conversions/R05Dlq34UsY737-thumb.webp)
Obierz ziemniaki i opłucz. Pokrój w na pożądany kształt frytek (najlepiej grubo).
Zagotuj 2 litry wody i sparz ziemniaki przez ok. 5 minut, odcedź na sicie i odstaw do wystygnięcia.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10615/conversions/d4ajeoyQbUqyui-thumb.webp)
Zagrzej olej do temperatury 160°C i smaż frytki do momentu, aż wypłyną na górę (powinny być jasne). Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz je z tłuszczu.
Zwiększ temperaturę oleju na 180°C i ponownie włóż frytki, smaż, aż będą miały złoty kolor.
Przed podaniem odsącz je z tłuszczy na papierze i posyp solą.
Komentarze