Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Choć frytki belgijskie swoją nazwą naturalnie nawiązują do Belgii, od lat trwają spory na temat ich pochodzenia. Istnieją bowiem wzmianki, które mogą świadczyć, że ta pyszna potrawa z ziemniaków po raz pierwszy została zaserwowana nie w Belgii, lecz we Francji, a być może nawet w egzotycznym Peru. Bez względu na pochodzenie jedno jest jednak pewne – grube i chrupiące frytki belgijskie to coś, co zaspokoi podniebienie nawet największych łasuchów!

Składniki

6 szt. podłużnych ziemniaków na frytki (zapytaj sprzedawcę o gatunek najlepszy na frytki)
2 l oleju do smażenia
do smaku sól maldon

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
409 kcal
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
58.8 g
Błonnik
6.6 g
Białko
5.3 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Obierz ziemniaki i opłucz. Pokrój w na pożądany kształt frytek (najlepiej grubo).

Zagotuj 2 litry wody i sparz ziemniaki przez ok. 5 minut, odcedź na sicie i odstaw do wystygnięcia.

 

Krok 2

Zagrzej olej do temperatury 160°C i smaż frytki do momentu, aż wypłyną na górę (powinny być jasne). Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz je z tłuszczu.

Zwiększ temperaturę oleju na 180°C i ponownie włóż frytki, smaż, aż będą miały złoty kolor.

Przed podaniem odsącz je z tłuszczy na papierze i posyp solą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Zawsze mam problem z frytkami, przy smażeniu wydają się być chrupiące a chwilę po odsączeniu robią się wiotkie. Może potrzebna jest jakaś konkretna odmiana ziemniaka?
Arkouda
Próbujemy po raz kolejny :) może tym razem się uda
MiszelPiszel
Sparzanie frytek przed pieczeniem sprawia, że frytki są bardziej chrupiące. Super porada!
zielone_obloczki
Bardzo smaczne, domowe frytki. Polecam 😀
Rene
Frytki wyszły rewelacyjne – grube, chrupiące i mięciutkie w środku. Domownicy mieli ochotę na danie w stylu amerykańskim, więc skomponowałam je z hamburgerami. Przepisy na bułki i mięso z Akademii Smaku idealnie się sprawdziły. Do bułek skorzystałam z przepisu "Domowe bułki hamburgerowe", a mięso i dodatki przygotowałam według przepisu "Zdrowe hamburgery". To był prawdziwy hit na naszym stole!
agnoxi
Idealnie chrupiące! Polecam
Ewusia1222
Pyszne frytki- polecam jako dodatek do obiadu :)