Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Frytki z batatów (z sezamem)

Frytki z batatów (z sezamem)
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bataty zawierają mnóstwo cennych składników, mają niski IG i są bogate w wit. A, B, C, E, K. Takie frytki to zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych.

Składniki

2-3 szt. - batatów
2 łyżki - oleju
3 łyżki - sezamu
- sól do smaku

Opis wykonania

1

Obrane bataty umyj, osusz i pokrój w słupki - tak jak na frytki. Całość przełóż do miseczki z olejem i dokładnie wymieszaj (aby olej pokrył każdy kawałek).

2

Następnie obtocz je w sezamie i umieść (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp przyprawami.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Piecz (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-stopniach (w międzyczasie sprawdzaj, czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pyszne również bez sezamu
Edi
Pyszne, nie tylko dla wielbicieli frytek
Edi
Szybko i smacznie. Polecam z sosem czosnkowym.
Edi
Polecam z sosem czosnkowym