Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Frytki z batatów (z sezamem)

Frytki z batatów (z sezamem)

Opis wykonania

25 min
Łatwe
dla 2 osób

Bataty zawierają mnóstwo cennych składników, mają niski IG i są bogate w wit. A, B, C, E, K. Takie frytki to zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych.

Obrane bataty umyć, osuszyć i pokroić w słupki - tak jak na frytki.
Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek).
Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać przyprawami.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-190 stopniach.
(W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków.)
Diana Rusiłowicz
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - regionalne smaki

Małe ziemniaczane kluseczki, opiekane na złoto, ze śmietaną, podawane na kresach wschodnich to?