Frytki z batatów (z sezamem)
![Frytki z batatów (z sezamem)](https://akademiasmaku.pl/storage/4717/conversions/frytki-z-batatow-z-sezamem-1778-single.webp)
2 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Frytki z batatów (z sezamem)
Frytki z batatów (z sezamem)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8427/conversions/uxeYZWW1R6cv7Z-thumb.webp)
Obrane bataty umyj, osusz i pokrój w słupki - tak jak na frytki. Całość przełóż do miseczki z olejem i dokładnie wymieszaj (aby olej pokrył każdy kawałek).
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8428/conversions/8Z3WZwDFYvxftz-thumb.webp)
Następnie obtocz je w sezamie i umieść (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp przyprawami.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8429/conversions/89C5OCHp7MUZ8M-thumb.webp)
Piecz (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-stopniach (w międzyczasie sprawdzaj, czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków).
Komentarze