Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bataty zawierają mnóstwo cennych składników, mają niski IG i są bogate w wit. A, B, C, E, K. Takie frytki to zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych.

Składniki

2-3 szt. - batatów
2 łyżki - oleju
3 łyżki - sezamu
- sól do smaku

Opis wykonania

1

Obrane bataty umyj, osusz i pokrój w słupki - tak jak na frytki. Całość przełóż do miseczki z olejem i dokładnie wymieszaj (aby olej pokrył każdy kawałek).

2

Następnie obtocz je w sezamie i umieść (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp przyprawami.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Piecz (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-stopniach (w międzyczasie sprawdzaj, czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków).

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pyszne również bez sezamu
Edi
Pyszne, nie tylko dla wielbicieli frytek
Edi
Szybko i smacznie. Polecam z sosem czosnkowym.
Edi
Polecam z sosem czosnkowym
bsylvia
Super! Mega zaskoczenie. Polecam!
zielone_obloczki
Pyszne, idealne do obiadu. Ja wolę wersję bez sezamu 😀