Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Grillowane szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem

Grillowane szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wegetariańskie danie przygotowane z myślą o sezonie grillowym.

Składniki

500 g szparagów
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Twardy ser typu parmezan do podania

Opis wykonania

  1. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce.
  2. Oczyszczone szparagi posmaruj oliwą z oliwek.
  3. Warzywa ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut.
  4. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.
  5. Gotowe szparagi przełóż na talerz i skrop obficie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  6. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Danie zwieńcz płatkami grubo startego parmezanu.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszna przystawka lub może posłużyć jako dodatek do dania głównego 👍
Radosław
Bardzo ciekawy przepis. Akademia smaku zainspirowała mnie do kombinacji ze szparagami