Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Grillowane szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem

Grillowane szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wegetariańskie danie przygotowane z myślą o sezonie grillowym.

Składniki

500 g szparagów
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Twardy ser typu parmezan do podania

Opis wykonania

  1. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce.
  2. Oczyszczone szparagi posmaruj oliwą z oliwek.
  3. Warzywa ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut.
  4. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.
  5. Gotowe szparagi przełóż na talerz i skrop obficie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  6. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Danie zwieńcz płatkami grubo startego parmezanu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszna przystawka lub może posłużyć jako dodatek do dania głównego 👍
Radosław
Bardzo ciekawy przepis. Akademia smaku zainspirowała mnie do kombinacji ze szparagami