Grillowane szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem

4 porcje
20 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 4)
Wegetariańskie danie przygotowane z myślą o sezonie grillowym.
Składniki
500 g szparagów
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Twardy ser typu parmezan do podania
Grillowane szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem
Grillowane szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce.
- Oczyszczone szparagi posmaruj oliwą z oliwek.
- Warzywa ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut.
- Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.
- Gotowe szparagi przełóż na talerz i skrop obficie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Danie zwieńcz płatkami grubo startego parmezanu.
Komentarze