Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sosik palce lizać !

Składniki

2 szt. gruszki
50 g ser pleśniowy
50 g orzechy włoskie łuskane
2 łyżeczka kawa rozpuszczalna
1/2 szt. czekolada w kostkach
1/2 łyżeczka cynamon
3 łyżka miód
1 łyżeczka otarta skórka pomarańczy
2 łyżeczka cukier trzcinowy

Opis wykonania

Gruszki nacinamy dookoła ,tworząc wgłębienie w które wkładamy kawałki sera pleśniowego i kawałki orzechów włoskich na przemiennie.Jeśli gruszka nie chce ustać , odcinamy plaster od szypułki ,aby ją ustabilizować. Tak przygotowane gruszki zapiekamy 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 st C. W tym czasie przygotowujemy sosik do naszych gruszek. Sosik palce lizać ! W rondelku roztapiamy miód,cynamon,czekoladę ,kawę i cukier trzcinowy oraz otartą skórkę pomarańczy. Łączymy ,aż do powstania jednolitej płynnej polewy. Po 15 minutach wyjmujemy nasze gruszki z piekarnika i układamy je na talerzyku polewając ciepłym jeszcze sosikiem czekoladowo - kawowym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Idealny deser, jak mamy gości! Robi wrażenie :)