Koniczynki z pastą z natki pietruszki i holenderską goudą
4 porcje
Średnie
Składniki
Koniczynki z pastą z natki pietruszki i holenderską goudą
Koniczynki z pastą z natki pietruszki i holenderską goudą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto: w miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól oraz wlać oliwę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie i puszyste ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Pasta: zmiksować blenderem słonecznik, natkę pietruszki, czosnek i goudę. Powoli wlewać olej, do uzyskania pożądanej konsystencji (pasta nie może być lejąca jak pesto, powinna pozostać bardziej zwarta). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki do ping-ponga, rozwałkować na placek i nałożyć łyżeczkę pasty. Na to położyć kawałek sera (mniej więcej o wymiarach 2,5 cm x 1 cm), uformować kulkę. W małych, okrągłych foremkach układać po 4 przygotowane kulki, posmarować delikatnie oliwą i posypać oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 - 20 minut. Smacznego! :)
Komentarze