Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kopytka w nieco innej odsłonie,ale równie pyszne w smaku.

Składniki

750 g ziemniaki
8 łyżka maka gryczana
5-6 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. jajko
2 łyżka sól

Opis wykonania

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę lub dokładnie dusimy. Odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Odkrawamy po kawałku ciasta i formujemy wałek. Z niego tniemy niewielkie kopytka. Obtaczamy w mące żeby się nie posklejały. Zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka na wrzątek, bardzo delikatnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut po tym jak kopytka wypłynął na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, czekamy aż odparują. Polewamy roztopionym masłem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych