Gryczane kopytka
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Gryczane kopytka
Gryczane kopytka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę lub dokładnie dusimy. Odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Odkrawamy po kawałku ciasta i formujemy wałek. Z niego tniemy niewielkie kopytka. Obtaczamy w mące żeby się nie posklejały. Zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka na wrzątek, bardzo delikatnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut po tym jak kopytka wypłynął na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, czekamy aż odparują. Polewamy roztopionym masłem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze