Jabłko po sułtańsku - z bakaliami i kaszą
4 porcje
Średnie
Jabłko, kasza, rodzynki, maślana kruszonka - pyszny deser dla małych i dużych łakomczuchów.
Składniki
4 szt. Duże jabłka do rozpieku
2 łyżka Mąka pszenna uniwersalna
3 łyżka Masło
3 łyżka Syrop daktylowy
1/2 szklanka Kasza jaglana
1 łyżeczka Cynamon
Garść rodzynek
10 szt. Daktyle suszone
Garść orzechów włoskich
3/4 łyżka Drobny cukier
1 łyżka Sok z cytryny
Jabłko po sułtańsku - z bakaliami i kaszą
Jabłko po sułtańsku - z bakaliami i kaszą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj kruszonkę - 2 łyżki mąki uniwersalnej z 1 łyżką zimnego masła i 3/4 łyżki drobnego cukru wyrób nożem do kruchego ciasta, zagnieć krótko i schowaj do lodówki.
Ugotuj kaszę jaglaną. W tym czasie zetnij góry z jabłek i wydrąż owoce tak aby ścianki były dość grube. Wydrążone kawałki jabłka przełóż na patelnię, dodaj cytrynę, rodzynki, pokrojone suszone daktyle, orzechy włoskie, 2 łyżki masła, 3 łyżki syropu daktylowego, cynamon i przesmaż krótko, dodaj kaszę, wymieszaj.
Jabłka przełóż do ceramicznych miseczek, wytnij dekoracyjnie krawędzie jabłek, wypełnij farszem, nałóż kruszonkę (zetrzyj na tarce lub rozdrobnij dłonią w misce).
Nagrzej piec. do 180st. C. Piecz przez około 25-30 min - do złotego koloru kruszonki. Talerz udekoruj cynamonem, a same jabłka obsyp mocno cukrem pudrem, polej syropem daktylowym lub sosem czekoladowym według gustu.
Komentarze