Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jabłko po sułtańsku - z bakaliami i kaszą

Jabłko po sułtańsku - z bakaliami i kaszą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jabłko, kasza, rodzynki, maślana kruszonka - pyszny deser dla małych i dużych łakomczuchów.

Składniki

4 szt. Duże jabłka do rozpieku
2 łyżka Mąka pszenna uniwersalna
3 łyżka Masło
3 łyżka Syrop daktylowy
1/2 szklanka Kasza jaglana
1 łyżeczka Cynamon
Garść rodzynek
10 szt. Daktyle suszone
Garść orzechów włoskich
3/4 łyżka Drobny cukier
1 łyżka Sok z cytryny

Opis wykonania

Przygotuj kruszonkę - 2 łyżki mąki uniwersalnej z 1 łyżką zimnego masła i 3/4 łyżki drobnego cukru wyrób nożem do kruchego ciasta, zagnieć krótko i schowaj do lodówki. Ugotuj kaszę jaglaną. W tym czasie zetnij góry z jabłek i wydrąż owoce tak aby ścianki były dość grube. Wydrążone kawałki jabłka przełóż na patelnię, dodaj cytrynę, rodzynki, pokrojone suszone daktyle, orzechy włoskie, 2 łyżki masła, 3 łyżki syropu daktylowego, cynamon i przesmaż krótko, dodaj kaszę, wymieszaj. Jabłka przełóż do ceramicznych miseczek, wytnij dekoracyjnie krawędzie jabłek, wypełnij farszem, nałóż kruszonkę (zetrzyj na tarce lub rozdrobnij dłonią w misce). Nagrzej piec. do 180st. C. Piecz przez około 25-30 min - do złotego koloru kruszonki. Talerz udekoruj cynamonem, a same jabłka obsyp mocno cukrem pudrem, polej syropem daktylowym lub sosem czekoladowym według gustu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych