Jabłkowe żelki
4 porcje
25 min
Łatwe
Dietetyczne żelki zrobione z jabłka
Składniki
2 szt. Jabłka
Cytryna
Miód
Jabłkowe żelki
Jabłkowe żelki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W płaskiej, szerokiej formie rozkładamy papier do pieczenia. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i miksujemy na gładki mus. Ewentualnie dosładzamy lub dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Całość przelewamy do rondelka i odparowujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowany gęsty mus rozlewamy na papier do pieczenia na warstwę grubości 4-5mm. Suszymy w piekarniku w temperaturze 70-80 stopni ok. 3h przy uchylonych drzwiczkach. Jeżeli po tym czasie wierzch jest już suchy, a pod palcem masa lekko się ugina (jest jeszcze wilgotna) wyjmujemy i całość studzimy. Jeżeli jednak masa jeszcze lekko się klei, wydłużamy czas suszenia. Papier wraz z wysuszoną masą kroimy na długie paski, masę odklejamy od papieru i zawijamy w ruloniki. Smacznego!
Komentarze