Jagielnik rabarbarowy
4 porcje
Średnie
Składniki
Jagielnik rabarbarowy
Jagielnik rabarbarowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Ustawiamy na kuchence i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia. Sucha kaszę wsypujemy na patelnię i prażymy przez 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. W garnku o grubym dnie podgrzewany 1,5 szklanki mleka i 1 szklankę wody, wraz z solą i masłem. Wrzucamy kaszę i gotujemy na malutkim ogniu przez około 25 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy. Kaszę odstawiamy do przestygnięcia. Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Miksujemy na gładką masę, dodajemy rabarbar i miksujemy. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy ją 2-3 łyżkami masy jaglanej, wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki.
Komentarze