Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Jagielnik rabarbarowy

Opis wykonania

Oto jagielnik rabarbarowy, ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Kasza jaglana to zaskakujący, ale doskonały składnik "sernika".

Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Ustawiamy na kuchence i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia. Sucha kaszę wsypujemy na patelnię i prażymy przez 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. W garnku o grubym dnie podgrzewany 1,5 szklanki mleka i 1 szklankę wody, wraz z solą i masłem. Wrzucamy kaszę i gotujemy na malutkim ogniu przez około 25 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy. Kaszę odstawiamy do przestygnięcia. Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Miksujemy na gładką masę, dodajemy rabarbar i miksujemy. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy ją 2-3 łyżkami masy jaglanej, wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki.