Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Jagielnik rabarbarowy

Jagielnik rabarbarowy
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oto jagielnik rabarbarowy, ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Kasza jaglana to zaskakujący, ale doskonały składnik "sernika".

Składniki

1 szklanka kasza jaglana
1,5 szklanka mleko
1 szklanka jogurt naturalny
1/4 łyżeczka sól morska
1 łyżeczka masło
1 szklanka woda
1 łyżeczka esencja waniliowa
4 łyżka cukier puder
1 szt. galaretka żurawinowa
2 łyżeczka żelatyna
1 szt. galaretka truskawkowa
10 szt. truskawki
700 g rabarbar
300 g cukier

Opis wykonania

Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Ustawiamy na kuchence i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiamy do przestudzenia. Sucha kaszę wsypujemy na patelnię i prażymy przez 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. W garnku o grubym dnie podgrzewany 1,5 szklanki mleka i 1 szklankę wody, wraz z solą i masłem. Wrzucamy kaszę i gotujemy na malutkim ogniu przez około 25 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszy w trakcie gotowania nie mieszamy. Kaszę odstawiamy do przestygnięcia. Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Miksujemy na gładką masę, dodajemy rabarbar i miksujemy. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy ją 2-3 łyżkami masy jaglanej, wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych