Jaglak na orzechowo kokosowym spodzie
8 porcje
60 min
Średnie
Nie czuć że fit :D
Składniki
75 g nerkowce (do spodu)
60 g wiórki kokosowe (do spodu)
50 g płatki owsiane zmielone (do spodu)
100 g daktyle (do spodu)
200 g kasza jaglana (masa)
600 g dowolne mleko (masa)
wg. uznania garść słodzik (masa)
20 g masło orzechowe (masa)
40 g olej kokosowy (polewa)
30 g kakao (polewa)
Jaglak na orzechowo kokosowym spodzie
Jaglak na orzechowo kokosowym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 40 min. Po tym czasie miksujemy je z pozostałymi składnikami na spód. Powstałą masą wykładamy dokładnie spód tortownicy i wstawiamy ją do lodówki.
Kasze jaglaną gotujemy na mleku ze słodzikiem do momentu aż kasza będzie miękka i "wypije" całe mleko. Po ugotowaniu dodajemy masło orzechowe i blendujemy całość na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę wykładamy na przygotowany spód.
Olej kokosowy roztapiamy i łączymy z kakao i słodzikiem. Polewamy nasze ciasto. Można udekorować płatkami migdałów Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. (polewa po zastygnięciu chrupie jak magnum:D
Komentarze