Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jaglak na orzechowo kokosowym spodzie

Jaglak na orzechowo kokosowym spodzie
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nie czuć że fit :D

Składniki

75 g nerkowce (do spodu)
60 g wiórki kokosowe (do spodu)
50 g płatki owsiane zmielone (do spodu)
100 g daktyle (do spodu)
200 g kasza jaglana (masa)
600 g dowolne mleko (masa)
wg. uznania garść słodzik (masa)
20 g masło orzechowe (masa)
40 g olej kokosowy (polewa)
30 g kakao (polewa)

Opis wykonania

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 40 min. Po tym czasie miksujemy je z pozostałymi składnikami na spód. Powstałą masą wykładamy dokładnie spód tortownicy i wstawiamy ją do lodówki. Kasze jaglaną gotujemy na mleku ze słodzikiem do momentu aż kasza będzie miękka i "wypije" całe mleko. Po ugotowaniu dodajemy masło orzechowe i blendujemy całość na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę wykładamy na przygotowany spód. Olej kokosowy roztapiamy i łączymy z kakao i słodzikiem. Polewamy nasze ciasto. Można udekorować płatkami migdałów Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. (polewa po zastygnięciu chrupie jak magnum:D
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych