Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jaglane, kokosowe kuleczki to świetna alternatywa dla tych, którzy unikają bądź nie mogą spożywać cukru.

Składniki

3 łyżka Miód
1 szklanka Mleko kokosowe
150 g Wiórki kokosowe
1 łyżka Olej kokosowy nierafinowany
25 szt. Migdały bez skórki
0,5 szklanka Sucha kasza jaglana

Opis wykonania

Kaszę należy przepłukać pod gorącą wodą i wsypać do garnka. Do kaszy dolać mleko i gotować do momentu, aż kasza wchłonie je całe. Na patelni należy podprażyć wiórki kokosowe razem z łyżką oleju kokosowego, najlepiej do momentu aż nabiorą złocisto-pomarańczowego koloru. Do ugotowanej kaszy należy dodać ok. 100 g podprażonych wiórek kokosowych oraz miód. Wszystko razem należy wymieszać. W ten sposób przygotowaną, ciepłą kaszę nabieramy na łyżkę i formujemy kuleczki, w których umieszczamy migdały, a następnie obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych. Kulki rozkładamy np. w blaszce wyłożonej papierem albo na szerokim talerzu i schładzamy je w lodówce najlepiej przez całą noc. I na drugi dzień mamy przepyszny deser, który rozpływa się w ustach :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Kuleczki przepyszne, zdrowa nagroda po treningu!