Jaglano-kokosowe kuleczki
5 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Jaglane, kokosowe kuleczki to świetna alternatywa dla tych, którzy unikają bądź nie mogą spożywać cukru.
Składniki
3 łyżka Miód
1 szklanka Mleko kokosowe
150 g Wiórki kokosowe
1 łyżka Olej kokosowy nierafinowany
25 szt. Migdały bez skórki
0,5 szklanka Sucha kasza jaglana
Jaglano-kokosowe kuleczki
Jaglano-kokosowe kuleczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę należy przepłukać pod gorącą wodą i wsypać do garnka.
Do kaszy dolać mleko i gotować do momentu, aż kasza wchłonie je całe.
Na patelni należy podprażyć wiórki kokosowe razem z łyżką oleju kokosowego, najlepiej do momentu aż nabiorą złocisto-pomarańczowego koloru.
Do ugotowanej kaszy należy dodać ok. 100 g podprażonych wiórek kokosowych oraz miód. Wszystko razem należy wymieszać.
W ten sposób przygotowaną, ciepłą kaszę nabieramy na łyżkę i formujemy kuleczki, w których umieszczamy migdały, a następnie obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych.
Kulki rozkładamy np. w blaszce wyłożonej papierem albo na szerokim talerzu i schładzamy je w lodówce najlepiej przez całą noc.
I na drugi dzień mamy przepyszny deser, który rozpływa się w ustach :)
Komentarze