Jogurtowe lody truskawkowo - malinowe z białkiem (bez cukru)
8 porcje
45 min
Łatwe
Wiosenne lody, do których nie potrzebujemy świeżych owoców, by uzyskać letni i orzeźwiający smak. Przygotowałam pyszną, malinowo - truskawkową wersję.
Składniki
400 g jogurt naturalny
150 g gęsty jogurt typu greckiego
1 łyżka inulina
2 łyżka odżywka białkowa truskawkowa
1/2 łyżeczka ekstrakt ze stewii w pudrze
3/4 szklanka mleko
10 g sproszkowane liofilizowane maliny
Jogurtowe lody truskawkowo - malinowe z białkiem (bez cukru)
Jogurtowe lody truskawkowo - malinowe z białkiem (bez cukru)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jogurt naturalny, gęsty, inulinę, odżywkę białkową i stewię umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę, by nie było grudek. Dodawać stopniowo 1/2 szklanki mleka, cały czas miksując do uzyskania bardziej puszystej masy. Uruchomić maszynę do lodów i powoli wlewać przygotowaną mieszankę. Pozostawić urządzenie na 35-40 minut do zmrożenia lodów. Po tym czasie wyłączyć maszynę, przemieszać ręcznie masę przy pomocy szpatułki, dodać pozostałe mleko (1/4 szklanki) i jeszcze raz wymieszać. Zostawić na 1-2 minuty, wsypać sproszkowane maliny i połączyć przy pomocy szpatułki. Przełożyć gotowe lody do pojemnika, zamknąć i zmrozić jeszcze przez 1 godzinę. Nakładać gałkownicą namoczoną w wodzie.
Komentarze