Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybki i prosty sposób na pyszne danie, w którym główną rolę odgrywa kalmar. Przepisy na owoce morza są różne, ja polecam wersję z grillowanymi warzywami.

Składniki

1 szt. świeży kalmar
1 szt. czerwona papryka
1/2 szt. cukinia
2 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. cytryna
1/2 szklanka olej
2 szczypta sól
1/2 szklanka mąka
2 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Warzywa pokroić w duże kawałki, cebulę w ćwiartki i wszystko skropić delikatnie oliwą z oliwek. Zgrillować na patelni grillowej i zdjąć z ognia. Kalmara oczyścić, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki i delikatnie naciąć z wierzchu np. w kratkę. Obroczyć w mące i usmażyć na patelni w sporej ilości oleju. Aby nie były gumowate należy to robić około 3 minut, aż się ładnie zarumienią. Zdjąć z patelni i rozłożyć na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar oleju. Lekko posolić. Ułożyć na talerzu wg własnej fantazji i skropić sokiem z cytryny :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych