Kawowe batony
4 porcje
80 min
Łatwe
Domowe kawowo daktylowe Batony
Składniki
100 g Daktyle suszone
30 g Orzechy nerkowca lub laskowe
15 g Amarantus ekspandowany
20 g Mąka ryżowa
20 g Mąka kukurydziana
1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
Kawowe batony
Kawowe batony
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle moczymy ok 1 godzinki, orzechy laskowe mogą być nerkowca ,posiekać lub zmielić na drobno. Namoczne daktyle blendujemy z odrobiną wody( po daktylach), dodajemy obie mąki , blendujemy. Mieszamy z orzechami, a na końcu z amarantusem i kawa( sypką) na gładką konsystencję. Sprawdzamy słodkość, jak mało dodajemy np. Miodu/melasy. Przekładamy do mniejszej formy np keksowki , wyrownujemy i do lodówki najlepiej na noc lub na 2 godziny do zamrażalnika. Kroimy na równe Batony.
Komentarze