Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oliwki przez to, że są rozdrobnione, z ciastem wyrobione, po przekrojeniu chleba są prawie niezauważalne, ale dodają smaku i zapachu idealnie. Chleb pszenno żytni z oliwkami powinien zagościć na stole i wzbogacać śniadania i kolacje!

Składniki

25 g świeżych drożdży
250 g g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
1 łyżka soli
1/2 łyżeczka cukru
50 g płatków owsianych górskich
20 szt. całych zielonych oliwek
350 ml wody
2 ml olej do wysmarowania formy
20 g mąka do podsypania.

Opis wykonania

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min. Oliwki kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy za pomocą blendera.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy płatki owsiane, sól, pozostałą mąkę, oliwki i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Brytfankę smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch nacinamy w kilku miejscach po szerokości za pomocą ostrego noża.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy palcem popukać spód chleba i jeśli jest pusty odgłos, to znaczy, że chleb dobrze jest wypieczony.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Domowy chlebek na drożdżach zawsze udany Nie miałam oliwek ale siemie lniane
Radosław
U mnie z odrobiną oliwek. Pierwszy raz wypróbowane ale nie ostatni
Iza
Wczesniej nigdy nie pomyślałam by dodac oliwki do chleba, a okazuje sie, ze calkiem zmieniaja smak i urozmaicaja go. Na prwno przepis zostanie ze mna na dluzej :)