Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ketchup domowy

Ketchup domowy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb

Składniki

1 kg dojrzałych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
1 łyżeczka cukru
2 szczypty cynamonu
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz je i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój pozostały miąższ w kostkę i wrzuć do rondla razem z rozgniecionym lekko ząbkiem czosnku.

Dodaj cukier, ocet i przyprawy.

2

Całość zagotuj i duś na małej mocy płyty grzewczej do czasu, aż pomidory się rozpadną. Następnie zmiksuj ketchup przy pomocy blendera.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Rondelek postaw na małej mocy palnika i duś ketchup od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji.

4

Kiedy ketchup osiągnie idealną konsystencję, jeszcze bardzo gorący przełóż do słoiczków, szczelnie je pozamykaj i po wystudzeniu włóż do lodówki. Ketchup możesz przechowywać nawet miesiąc.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Przepis z Akademii smaku przetestowany w zeszłym sezonie pomidorowym. Leży😁 dodałam za dużo chili (moj pomysł)i cynamonu. Radze dodawać małe ilości i próbować. Polecam porzucić zabawę z obieraniem pomidorów- można wrzucić do wyciskarki wolnoobrotowej Bosch😁 i skórki oraz gniazda nasienne zostaną odrzucone, zostanie sok i miąższ. Odparować trzeba oczywiście przez gotowanie.