Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ketchup domowy

Opis wykonania

Ketchup domowy - krok 1

Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz je i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój pozostały miąższ w kostkę i wrzuć do rondla razem z rozgniecionym lekko ząbkiem czosnku.

Dodaj cukier, ocet i przyprawy.

Ketchup domowy - krok 2

Całość zagotuj i duś na małym ogniu do czasu, aż pomidory rozpadną się. Następnie zmiksuj ketchup przy pomocy blendera.

Ketchup domowy - krok 3

Rondelek postaw na małym ogniu i duś ketchup od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji.

Ketchup domowy - krok 4

Kiedy ketchup osiągnie idealną konsystencję, jeszcze bardzo gorący przełóż do słoiczków, szczelnie je pozamykaj i po wystudzeniu włóż do lodówki. Ketchup możesz przechowywać nawet  miesiąc.