Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kisiel z mrożonych truskawek.

Składniki

500 g mrożonych truskawek
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżka wody lub soku

Opis wykonania

Zamrożone truskawki włożyć do formy szklanej i rozmrozić, a następnie rozgrzać pod przykryciem w podany sposób. Truskawki nieco rozgnieść. Dodać cukier, cukier waniliowy i sok cytrynowy. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą lub sokiem i dobrze wymieszać z truskawkami. Zagotować kisiel owocowy w odkrytym naczyniu w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Przed podaniem ostudzić.

 

Sposób nastawania:

Rozmrażanie i podgrzewanie: mikrofalówka 600 W, 10-12 minut. Zagotowanie: mikrofalówka 600 W, 5-6 minut.

Wskazówka: kisiel owocowy można podawać z płynną lub bitą śmietaną. Deser ten smakuje również wyśmienicie z sosem waniliowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych