Kisiel z mrożonych truskawek
4 porcje
Średnie
Kisiel z mrożonych truskawek.
Składniki
500 g mrożonych truskawek
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżka wody lub soku
Kisiel owocowy
Kisiel owocowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zamrożone truskawki włożyć do formy szklanej i rozmrozić, a następnie rozgrzać pod przykryciem w podany sposób. Truskawki nieco rozgnieść. Dodać cukier, cukier waniliowy i sok cytrynowy. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą lub sokiem i dobrze wymieszać z truskawkami. Zagotować kisiel owocowy w odkrytym naczyniu w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Przed podaniem ostudzić.
Sposób nastawania:
Rozmrażanie i podgrzewanie: mikrofalówka 600 W, 10-12 minut. Zagotowanie: mikrofalówka 600 W, 5-6 minut.
Wskazówka: kisiel owocowy można podawać z płynną lub bitą śmietaną. Deser ten smakuje również wyśmienicie z sosem waniliowym.
Komentarze