Klops bułkowy
4 porcje
Średnie
Klopsy z czerstwych bułek. masła, cebuli, mleka i pietruszki.
Składniki
czerstwych bułek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
200-220 ml mleka
mała cebula
1 łyżka masła
pęczka pietruszki
jaja
Klops bułkowy
Klops bułkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bułki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do salaterki i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podgrzać mleko w podany sposób. Polać nim bułki i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Cebulę drobno posiekać i poddusić z masłem w zamkniętym naczyniu w podany sposób. Posiekać natkę pietruszki, wraz z podduszona cebulką i jajami dodać do masy bułkowej i wszystko starannie wyrobić ręką. Uformować kulę, włożyć do naczynia skropić 3 łyżkami stołowymi wody. Nałożyć pokrywkę i gotować w podany sposób.
Sposób nastawiania:
Podgrzewanie mleka: maks. moc mikrofalówki, ok. 1 minuty.
Duszenie cebuli: mikrofalówka 600 W, ok. 3 minut.
Gotowanie klopsa: mikrofalówka 600 W, 8-12 minut.
Wariant: Uformować Z ciasta 6 knedli bułkowych I gotować w sposób opisany powyżej.
Wskazówka:Klops bułkowy wyśmienicie pasuje do pieczystego.
Komentarze