Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kruchy, owsiano-kokosowy spód, bananowo-czekoladowy krem, orzeszki i obłędnie kokosowa chmurka ! Smakiem bardzo przypomina znane kokosowe batoniki..

Składniki

120 g płatki owsiane
15 g otręby
135 g wiórki kokosowe
1 szt. jajko
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia/soda oczyszczona
2-3 łyżka miód
200 g banany
20 g kakao naturalne
80 g orzeszki (dowolny rodzaj, u mnie ziemne)
400 ml mleczko kokosowe

Opis wykonania

Spód: Płatki, otręby i wiórki (15g) zmielić w blenderze a następnie połączyć z jajkiem, proszkiem do pieczenia i łyżką miodu. Ciasto umieścić na ok 20min w lodówce a następnie równomiernie rozłożyć na dno naczynia. Piec ok 15-20min w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (jednak najlepiej dostosować temperaturę i czas do potrzeb własnego piekarnika) a następnie wystudzić. Warstwa bananowo-kakaowa Banany, kakao oraz cześć płynną z mleczka kokosowego dokładnie zmiksować a następnie gotować na małym ogniu do momentu aż znacznie zgęstnieje. Gotowy krem (może być ciepły, ale nie gorący!) rozsmarować na wcześniej przygotowany kruchy spód i posypać posiekanymi orzechami. Warstwa kokosowa: Stałą część mleczka kokosowego ubić mikserem, powoli dodając miód. Następnie wymieszać z pozostałym kokosem. Gotową masę rozprowadzić na wierzch ciasta. Posypać delikatnie kokosem, orzeszkami oraz dobrą, gorzką czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych