Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kruchy, owsiano-kokosowy spód, bananowo-czekoladowy krem, orzeszki i obłędnie kokosowa chmurka ! Smakiem bardzo przypomina znane kokosowe batoniki..

Składniki

120 g płatki owsiane
15 g otręby
135 g wiórki kokosowe
1 szt. jajko
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia/soda oczyszczona
2-3 łyżka miód
200 g banany
20 g kakao naturalne
80 g orzeszki (dowolny rodzaj, u mnie ziemne)
400 ml mleczko kokosowe

Opis wykonania

Spód: Płatki, otręby i wiórki (15g) zmielić w blenderze a następnie połączyć z jajkiem, proszkiem do pieczenia i łyżką miodu. Ciasto umieścić na ok 20min w lodówce a następnie równomiernie rozłożyć na dno naczynia. Piec ok 15-20min w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (jednak najlepiej dostosować temperaturę i czas do potrzeb własnego piekarnika) a następnie wystudzić. Warstwa bananowo-kakaowa Banany, kakao oraz cześć płynną z mleczka kokosowego dokładnie zmiksować a następnie gotować na małym ogniu do momentu aż znacznie zgęstnieje. Gotowy krem (może być ciepły, ale nie gorący!) rozsmarować na wcześniej przygotowany kruchy spód i posypać posiekanymi orzechami. Warstwa kokosowa: Stałą część mleczka kokosowego ubić mikserem, powoli dodając miód. Następnie wymieszać z pozostałym kokosem. Gotową masę rozprowadzić na wierzch ciasta. Posypać delikatnie kokosem, orzeszkami oraz dobrą, gorzką czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych