Ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami

4 porcje
Średnie
Składniki
Ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami
Ravioli z białym serem i suszonymi pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z mąki, jajka, żółtka, wody, oliwy i szczypty soli, wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min. Pomidory kroimy w małą kostkę, mieszamy z serem białym i rozdrobnionym czosnkiem, solimy i obficie pieprzymy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą bardzo cienko rozwałkowujemy, można stolnicę podsypać mąką. Byłoby fajnie, jakby udało Wam się uzyskać kształt prostokątów. Na jednej części, w odstępach około 4 cm, układamy po łyżeczce nadzienia. Drugim prostokątem przykrywamy całość i palcami dociskamy miejsca między nadzieniem. Ciasto, nożem lub radełkiem, dzielimy na kwadraty z farszem w środku. Ravioli wrzucamy do gotującej wody i gotujemy około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Całość polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy serem Bursztyn i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze