Ciasto z batatów jest niezwykle aromatyczne, wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach.
Szukasz pomysłu na niestandardowe ciasto? To z wykorzystaniem batatów będzie strzałem w dziesiątkę!
Opis przygotowania:
- Bataty obierz i ugotuj we wrzątku do miękkości.
- W malakserze zmiksuj na gładką masę bataty, żółtka, śmietanę, rozpuszczone masło oraz przyprawę do piernika.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą batatową.
- Ciasto przełóż do formy posmarowanej tłuszczem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
- Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia, a tuż przed podaniem posyp je mieszanką cukru pudru i cynamonu.
TIP DIETETYCZNY
- Masło oraz śmietanę można zastąpić wysokiej jakości mleczkiem kokosowym (ok. 200 ml).
- Do ciasta doskonale będą pasowały orzechy włoskie. Możesz dodać je do ciasta lub ułożyć na wierzchu.