Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Korzenne ciasto z batatów

Opis wykonania

Ciasto z batatów jest niezwykle aromatyczne, wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach.

Szukasz pomysłu na niestandardowe ciasto? To z wykorzystaniem batatów będzie strzałem w dziesiątkę!

Opis przygotowania:

  1. Bataty obierz i ugotuj we wrzątku do miękkości.
  2. W malakserze zmiksuj na gładką masę bataty, żółtka, śmietanę, rozpuszczone masło oraz przyprawę do piernika.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą batatową.
  4. Ciasto przełóż do formy posmarowanej tłuszczem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  5. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia, a tuż przed podaniem posyp je mieszanką cukru pudru i cynamonu.

TIP DIETETYCZNY

  • Masło oraz śmietanę można zastąpić wysokiej jakości mleczkiem kokosowym (ok. 200 ml).
  • Do ciasta doskonale będą pasowały orzechy włoskie. Możesz dodać je do ciasta lub ułożyć na wierzchu.