Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z batatów jest niezwykle aromatyczne, wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki

3 bataty
3 jajka
100 g masła
80 g cukru pudru
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka cynamonu

Opis wykonania

Szukasz pomysłu na niestandardowe ciasto? To z wykorzystaniem batatów będzie strzałem w dziesiątkę!

Opis przygotowania:

  1. Bataty obierz i ugotuj we wrzątku do miękkości.
  2. W malakserze zmiksuj na gładką masę bataty, żółtka, śmietanę, rozpuszczone masło oraz przyprawę do piernika.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą batatową.
  4. Ciasto przełóż do formy posmarowanej tłuszczem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  5. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia, a tuż przed podaniem posyp je mieszanką cukru pudru i cynamonu.

TIP DIETETYCZNY

  • Masło oraz śmietanę można zastąpić wysokiej jakości mleczkiem kokosowym (ok. 200 ml).
  • Do ciasta doskonale będą pasowały orzechy włoskie. Możesz dodać je do ciasta lub ułożyć na wierzchu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych